28 juni 2022, Landelijk - Voor het tweede jaar op rij houdt het KRO-NCRV-ontbijtprogramma op NPO Radio 4 'De Ochtend van 4' de verkiezing van het favoriete kunstwerk in de Nederlandse openbare ruimte. Ons (ei)land staat vol met buitenkunst: beelden, muurschilderingen, rotondekunstwerken en landschapskunst. 'De Ochtend van 4' werkt dit maal samen met KRO-NCRV’s lifestyle-TVprogramma 'BinnensteBuiten'. Welk kunstwerk tot mooiste van Nederland wordt verkozen is, horen en zien we in augustus dit jaar. Stuur een foto in:"Flakkee doet toch zeker ook mee!" Lees meer >>

Het KRO-NCRV-ontbijtprogramma op NPO Radio 4 wil weten welke kunstwerken in de open lucht mensen het meest ontroeren, blij maken, verbazen, ontroeren of juist aan het lachen maken. KRO-NCRV-presentatrice Margriet Vroomans deelt van maandag 11 juli tot en met zondag 14 augustus de aanbevelingen van luisteraars in haar radioprogramma. Dat kan van alles zijn: oud of nieuw werk, traditioneel of modern, figuratief of abstract, landschapskunst of juist een bijzondere muurschildering in de binnenstad.

Elke dag breekt een luisteraar een lans voor een werk dat ontroert, blij maakt of verwondering oplevert, steeds in een andere regio. Aan het eind van elke week wint één kunstwerk. Van maandag 15 augustus t/m vrijdag 19 augustus strijden de regiowinnaars met elkaar om de titel van favoriete kunstwerk in de Nederlandse openbare ruimte. Kijkers en luisteraars kunnen hun favoriete kunstwerk met een aanbeveling en een foto insturen, waar vervolgens door anderen de komende periode op wordt gestemd.

KRO-NCRV presentatrice Margriet Vroomans; Afgelopen jaar zijn we overstelpt met reacties: honderden mensen hebben ons laten weten welke kunstwerken ze mooi vinden. Luisteraars worden geroerd door de kunst in hun eigen omgeving. Het betekent echt iets voor ze, het verbindt en we kregen veel bijzondere verhalen binnen. Dat gaat vast dit jaar weer gebeuren.

Samenwerking BinnensteBuiten

Voor deze tweede editie van de buitenkunstwerkverkiezing werkt De Ochtend van 4 samen met KRO-NCRV’s duurzame lifestyleprogramma BinnensteBuiten. BinnensteBuiten-expert en kunsthistoricus Geert Pruiksma vertelt de verhalen achter de kunstwerken in de openbare ruimte. Welk kunstwerk tot mooiste van Nederland wordt verkozen is te horen in de radio-uitzending van zondag 28 augustus en de dag erna te zien in de eerste aflevering van BinnensteBuiten op maandag 29 augustus.

BinnensteBuiten-expert en kunsthistoricus Geert Pruiksma; “Het is verrassend om met andere ogen naar je eigen onderwerpen te kijken. Niet alleen in een museum, maar ook daarbuiten. Dus laten we om ons heen blijven kijken, want wie goed oplet die ziet zoveel meer.”

Verdeling regio’s

Elke week staat een ander deel van Nederland centraal. Aan het eind van elke week wordt het favoriete buitenkunstwerk van de regio bekend gemaakt.

  • Week van 11 juli: Regio West (Noord Holland, Zuid Holland)
  • Week van 18 juli: Regio Noord (Groningen, Drenthe, Friesland en de Waddeneilanden)
  • Week van 25 juli: Regio Oost (Gelderland, Overijssel)Week van 1 augustus: Regio Midden (Flevoland, Utrecht)
  • Week van 8 augustus: Regio Zuid (Zeeland, Brabant, Limburg)

De Ochtend van 4 is dagelijks van 7.00 tot 9.00 uur te horen bij KRO-NCRV op NPO Radio 4.BinnensteBuiten is vanaf maandag 29 augustus te weer te zien om 19.05 bij KRO-NCRV op NPO 2

Foto

Op de foto 'Dorpsraad Ooltgensplaat maakt kunstwerk schoon' - archief 2014.