Goeree-Overflakkee - De redactie van Koole Media Service plaatst een mooie reeks artikelen om het vrijwilligerswerk op ons eiland wat meer onder de aandacht te brengen. Lees onder 'Uitgelicht vrijwilligerswerk' een nieuw artikel met Jan Wiegers. "...extreme pieken en dalen. Of hij was héél vrolijk, of hij was depressief. Slapen lukte niet, waardoor hij eens in de zoveel dagen compleet instortte... maar werken met eten is zijn lust en zijn leven. En..."We maken bij Entrez in Middelharnis echt alles zelf!" Lees hieronder meer >>

Kokend naar geluk

Zijn stem is vriendelijk, klinkt jong en enthousiast. Toch heeft Jan Wiegers (60) uit Sommelsdijk behoorlijk enerverende jaren achter de rug. Jaren waar hij wel open over vertelt. En gelukkig gaat het nu heel goed met hem, mede dankzij de fijne plekken waar hij dagbesteding heeft en waar hij als vrijwilliger werkt. Een van die plekken is Entrez in Middelharnis.

Jaren geleden bleek dat Jan een bipolaire stoornis heeft. Dat uitte zich in extreme pieken en dalen. Of hij was héél vrolijk, of hij was depressief. Slapen lukte niet, waardoor hij eens in de zoveel dagen compleet instortte. Daarnaast had hij veel moeite met concentreren. Jan werd afgekeurd voor zijn werk. Een zware depressie volgde en Jan werd opgenomen. Na twee opnames van in totaal ongeveer een jaar was de medicatie van Jan goed ingeregeld en kon zijn leven voorzichtig opnieuw beginnen.
In 2011 kwam hij terecht in Middelharnis, waar hij beschermd ging wonen. Na een jaar verhuisde hij naar een locatie met begeleid wonen. De stijgende lijn zette gelukkig door. Inmiddels woont Jan al meer dan 8 jaar in Sommelsdijk met zijn vriendin en heeft hij zijn leven weer op de rit.
Werken met eten is zijn lust en zijn leven. Op dinsdag maakt Jan het diner in Nieuw Rijsenburgh in Sommelsdijk. In het Diekhuus in Middelharnis is hij elke woensdagochtend te vinden, daar verzorgt hij de lunch voor de mensen die bij Pameijer werken. Op donderdag kookt hij bij Weidezicht in Nieuwe-Tonge en vrijdag staat hij in de keuken bij Entrez in Middelharnis.

Op die laatste locatie begint zijn ochtend om 9 uur. Eerst wordt er koffie gedronken, daarna worden de komende weken doorgenomen met de cliënten. Besproken wordt onder meer wat er de komende periode gemaakt wordt. Dan duikt iedereen de keuken in waar het hakken, snijden en braden begint. En wat er verder nog aan andere voorbereidingen gedaan kan worden. Jan helpt de cliënten waar nodig en geeft hier en daar wat aanwijzingen. Iedere week wordt een gevarieerde maaltijd gekookt. Uiteraard met een toetje. De maaltijden die in de ochtend worden voorbereid kunnen in de middag worden afgehaald door de mensen die zich daarvoor hebben ingeschreven. Vóór corona aten de gasten op locatie bij Entrez en de hoop is dat dat ook weer terugkomt.
Dat Jan geniet van het koken is duidelijk hoorbaar als hij er over vertelt: “We maken echt alles zelf. We wilden bijvoorbeeld een keer loempia’s maken, maar dat hadden we nog nooit gedaan. Dan duik ik de boeken in om te kijken hoe het werkt.” Met succes.
De liefde voor het koken gaat zelfs zo ver dat Jan bezig is met het schrijven van een boek. Géén receptenboek, maar meer een boek over kooktechnieken. En over groenten. Inmiddels heeft hij 150 verschillende groenten beschreven. Hij hoopt ooit van zijn hobby zijn werk te kunnen maken, maar realiseert zich dat zijn leeftijd niet meehelpt en dat hij hobbyist is, geen professioneel kok. “Dit is waar mijn hart ligt, maar ik heb geen diploma. Wel voor de cursus hygiëne en veiligheid, maar dat is misschien niet genoeg.” Mocht die droombaan er komen zou hij het heel moeilijk vinden afscheid te nemen. Op zijn huidige kookplekken heeft hij het in eigen bewoording ‘gigantisch naar zijn zin’.
Als je zo vaak kookt, is koken thuis dan nog wel leuk? ‘Zeker’, zegt Jan stellig. Alleen werkt hij dan minder met een plan. Op de vraag wat hij vanavond eet antwoordt hij lachend: “Geen idee, ik heb nog geen boodschappen gedaan.”

Entrez kan meer vrijwilligers gebruiken! Kijk op govoorelkaar.nl voor meer informatie.