Sommelsdijk - Op zaterdag 28 mei 2022 is er een concert in de Rehobothkerk in Sommelsdijk (naast politiebureau). Op deze avond zal het Urker visserskoor Crescendo optreden onder leiding van Louwe Kramer. Pieter Heykoop zal het koor begeleiden op het orgel. De collecte is bestemd voor de Oost Europa Werkgroep Middelharnis/Sommelsdijk. Lees meer >>

Vervolg

Aanvang 19:00 uur, inloop vanaf 18:00 uur (vol=vol) de toegang is gratis. Er zal een collecte gehouden worden aan het eind van de avond bij de uitgang, de opbrengst, minus de onkosten, is bestemd voor de Oost Europa Werkgroep Middelharnis/Sommelsdijk. De opening en sluiting zal verzorgd worden door Ds. M.K. de Wilde.

Urker Visserskoor

Het Christelijk Urker Visserskoor Crescendo groeit en bloeit als nooit tevoren. Als grootste mannenkoor van Urk heeft zij een bijzondere plaats in de Nederlandse koormuziek. Crescendo heeft een bijzonder karakteristieke uitstraling van kracht en bezieling.

De zang van Crescendo klinkt sinds 5 september 1953. Louwe Kramer startte toen met 23 jonge zangers als Chr. Jongemannenkoor. In 1955 nam zijn zoon Meindert W. Kramer de dirigeerstok over. Onder zijn leiding is het koor uit mogen groeien tot het grootste mannenkoor van Urk. In februari 1999 werd de dirigeerstok overgedragen aan zijn zoon Louwe Kramer. Deze bouwt nu verder aan dat wat zijn vader heeft bereikt.
Maart 2000 is de eerste cd onder leiding van Louwe Kramer opgenomen. Het koor werkt aan een voortdurende ontwikkeling. Vanaf begin 2015 is Pieter Heykoop de vaste begeleider van het Visserskoor.

Crescendo is een koor met een officiële Koninklijke erkenning. Dat is ook meerdere keren tot uiting gekomen in bijzondere optredens voor Oranje. In 1978 kreeg men een gouden langspeelplaat uitgereikt uit handen van Mr. Pieter van Vollenhove in verband met de grote plaatverkoop in binnen- en buitenland.

Ondanks de grote muzikale productiviteit is het repertoire van Crescendo in feite ongewijzigd gebleven. Men zingt bewerkingen van Psalmen, geestelijke- en vaderlandse liederen. Binnen de grenzen van Nederland zingt men dan ook inderdaad uitsluitend Nederlands. In de loop der jaren produceerde Crescendo dan ook meer dan 20 langspeelplaten en meer dan 15 cd's. Regelmatig ontvangt men reacties uit het buitenland, alwaar men de zang van Crescendo goed weet te waarderen.

De eenvoud is tevens een van de sterke kanten van Crescendo. Telkens weet men grote kerken vol met mensen te krijgen, daar waar Crescendo zingt. Het geheim van Crescendo ligt in het feit dat men met bezieling zingt. En in de combinatie van muziek, tekst en voordracht. In Zwitserland zegt men het zo kernachtig: ze geloven in wat ze zingen! Het zijn echter maar amateurs, waarvan nog altijd een deel inderdaad wekelijks als beroepsvisser zijn brood verdient.

Naast de normale concerten treedt Crescendo zo nu en dan op in bijzondere evangelisatiediensten, zoals bijvoorbeeld de kerstfeestvieringen van Tot heil des Volks in het hartje van de Amsterdamse Jordaan, en in het wereldberoemde concertgebouw van Amsterdam.

De agenda is voortdurend goed bezet. Voor meer dan een jaar staan de concerten al gepland. Het doel bleef in de loop der jaren ongewijzigd, namelijk om het Evangelie zingend uit dragen, tot eer van God.