7 april 2022, Den Bommel - Op dinsdag 5 april heeft burgemeester Ada Grootenboer besloten tot spoedsluiting van een boerderij aan de Groeneweg te Den Bommel. Woordvoerder van gemeente Goeree-Overflakkee "De boerderij werd illegaal bewoond. Na signalen van brandgevaar en gevaar voor de volksgezondheid is besloten tot deze sluiting. Daarbij zijn we ondersteund door de politie." Gemeente wist al langer dat de oude boerderij, die volgens een getuige op instorten staat, illegaal bewoond werd. Maar: "Het is in eerste instantie ook een verantwoordelijkheid van de woningeigenaar deze situatie te beëindigen...en er moest een handhavingsdossier worden opgebouwd." Lees meer >>

Vervolg

Bij de Groeneweg was volgens de gemeente geen sprake van huisvesting van arbeidsmigranten, met toestemming van de eigenaar. Dit zagen we eerder wel aan de Blokseweg in Achthuizen. Het desbetreffende pand aan de Groenweg in Den Bommel is van dezelfde eigenaar. Echter: "Daar is hier geen sprake van. De vijf personen waren - zoals het nu laat aanzien – zonder toestemming en zonder benodigde voorzieningen in de boerderij aan de Groeneweg getrokken", aldus de woordvoerder van de gemeente.

"De burgemeester heeft dinsdag 5 april besloten tot spoedsluiting van een boerderij in Den Bommel. De boerderij werd illegaal bewoond. Na signalen van brandgevaar en gevaar voor de volksgezondheid is besloten tot een sluiting op woensdag 6 april. Daarbij zijn we ondersteund door de politie", aldus de woordvoerder van gemeente Goeree-Overflakkee.

Op de redactie van Koole Media Service kwamen vragen binnen en deze vragen hebben we doorgezet naar de gemeente, die in eerste instantie voor verdere vragen, ons verzocht "vooral contact op te nemen met woordvoering politie". Politie verwees echter gelijk naar de gemeente, daar zij enkel assistentie hadden verleend bij de spoedsluiting van de boerderij in Den Bommel.

Eerder gehouden actie

Eerder, op zaterdag 2 april werd door instanties al een bezoek gebracht aan de leegstaande boerderij aan de Groenweg. We vroegen aan de gemeente of het klopt dat de eerste signalering voor hen dus vorige week zaterdag was en zij daarop geageerd hebben? of was wellicht eerder bekend dat de boerderij bewoond was?

Gemeente: "Zaterdag was niet het eerste signaal. Die waren er al eerder en we wisten van de illegale bewoning. In eerste instantie is het ook een verantwoordelijkheid van de woningeigenaar om te zorgen dat deze situatie zou worden beëindigd. De gemeente heeft het handhavingsdossier hierop opgebouwd. De spoedsluiting is primair gedaan omdat het niet mogelijk is hier te verblijven als gevolg van gezondheid en brandrisico’s. Dit is gebleken uit een nieuw rapport van de brandweer.

Er werden bij aankomst op woensdag 6 april "vijf volwassen personen aangetroffen", volgens de woordvoerder, "zowel mannen als vrouwen. Vier verbleven in de woning en één in een deel van de naastgelegen schuur."

Bij de sluiting waren bouw- en woningtoezicht vanuit de gemeente aanwezig, evenals een officier van dienst bevolkingszorg vanuit gemeente en de brandweer en politie.