25 maart 2022, Den Bommel - Samen maken we Goeree-Overflakkee! Debby Roukens is columniste voor iGOnl, die om de week haar belevingen en gedachten verwoord in een column. Roukens studeerde journalistiek en maatschappijgeschiedenis en werkte 19 jaar als programmamaker bij een regionale omroep. Debby: "Ondertussen ben ik hard aan het werk. Komende maandag komt een groep van 150 Oekraïense vrouwen en kinderen aan in Dirksland. Met man en macht wordt (...) gewerkt om te zorgen dat deze vluchtelingen (...) een onderkomen krijgen waar ze tot rust kunnen komen...". Lees hieronder de nieuwste column: 'Contrasten'.

Contrasten

Mijn oudste van 17 heeft momenteel een week vakantie van de universiteit en gelukkig brengt ze die tijd gezellig thuis door. Heerlijk om het gezin weer even ouderwets compleet te hebben. Het betekent uiteraard (voor haar) uitslapen, rondhangen, samen gezellige dingen doen en veel bordspellen spelen. Op dit moment is ze druk bezig met het maken van haar Sinterklaas surprise. Ik weet het, het is maart. Maar op de gebruikelijke tijd van het jaar zat een van de vrienden met wie ze Sinterklaasavond zou vieren in quarantaine met corona. De lootjes waren al getrokken, de cadeautjes al gekocht dus wat doe je dan… Inderdaad, je stelt het uit. Het wordt wel nóg wat later dan gehoopt, maar het liep nu eenmaal zo. In mei gaat het grote Sint-festijn bij ons thuis plaatsvinden. Met een beetje geluk heb ik nog kruidnootjes in de kast liggen. Anders kan ik ze misschien nog wel gewoon kopen in de winkel ook, de voorraden liggen immers steeds vroeger in de schappen. De surprise moet in ieder geval nog deze vakantie afkomen. Dus wordt er hard gewerkt met repen papier en lijm voor haar papier-maché surprise.
Ondertussen ben ik hard aan het werk. Komende maandag komt een groep van 150 Oekraïense vrouwen en kinderen aan in Dirksland. Met man en macht wordt er op dit moment door onder meer de gemeente, kerken en vrijwilligers gewerkt om te zorgen dat deze vluchtelingen op drie locaties in Dirksland een onderkomen krijgen waar ze tot rust kunnen komen. Omdat het verblijf van deze mensen zeker drie maanden gaat duren is er heel veel hulp nodig. Samen met de gemeente hoopt GOvoorelkaar genoeg vrijwilligers te kunnen inschakelen om met allerlei hand- en spandiensten hun verblijf zo aangenaam mogelijk te maken. In een korte tijd moet er ontzettend veel geregeld worden. Gisteravond nog werd een locatie gevonden waar de kinderen les kunnen krijgen. Er zijn tolken stand-by. De kringlopen zijn kleding, meubels en speelgoed aan het inzamelen. Een mega-operatie. En ik weet zeker dat het gaat lukken. Daar mogen we best heel trots op zijn. Waar een klein eiland groot in is. Bijna iedere vrijwilliger die ik spreek zegt uit zichzelf dat hij of zij heel graag een steentje bijdraagt. Dat het vanzelfsprekend is dat we helpen. Lief. En fijn.
Ik probeer tijdens het werk zo praktisch mogelijk te denken. Het zou fijn zijn elke dag vier vrijwilligers te ‘hebben’ die in Dirksland kunnen helpen. Ik kijk naar gaatjes in het rooster en probeer ze allemaal te dichten. Ik probeer ondertussen zo min mogelijk na te denken over de kindjes die zonder ouders in Nederland aankomen. In een vreemd land zonder hun eigen bedje, hun huisdieren, hun knuffels en bovenal, zonder hun ouders. Ik heb begrepen dat de ouders van de kinderen die alleen reizen nog wel leven. Dat maakt het misschien een fractie minder verdrietig en pijnlijk. Maar eigenlijk ook weer helemaal niet. Ik ga verder met mijn rooster. Met de hoop dat een reis naar het buitenland voor alle Oekraïense kinderen en hun ouders ooit weer gewoon betekent dat ze met het hele gezin op vakantie gaan. Of dat ze gewoon weer veilig in hun eigen land in hun eigen huis kunnen uitslapen, rondhangen en gezellige dingen doen.
Wil jij / wilt u ook helpen als vrijwilliger? Stuur dan een mail met contactgegevens naar info@govoorelkaar.nl

Debby Roukens