Goeree-Overflakkee - De redactie van Koole Media Service die berichten plaats nieuws- en informatiewebsite www.iGO.nl en tekst op de lokale omroep van RTV Slogo, plaatst een mooie reeks artikelen om het vrijwilligerswerk wat meer onder de aandacht te brengen op ons prachtige eiland Goeree-Overflakkee. Lees in deze rubriek 'Uitgelicht: vrijwilligerswerk' het derde artikel met vrijwilliger Wim Hansen, die aan de slag ging op Flakkee! Lees hieronder: 'Mooi iemand te helpen om ergens te komen'. >>

Uitgelicht: vrijwilligerswerk

“Mooi iemand te helpen om ergens te komen”

Dirksland - Het is een ritje van 1700 meter. Nog geen vijf minuten rijden van de grote parkeerplaats in Dirksland naar Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis. Maar in die paar minuten kan er van alles gebeuren en wordt er soms ook heel veel besproken: “Ouderen die spontaan hun hele levensverhaal vertellen, maar ook een man die net vader is geworden of veel personeel wanneer het te hard regent“ zegt Wim Hansen (66) uit Stellendam. Hij is één van de bestuurders van het pendelbusje van het ziekenhuis. Hij geniet ervan: “Soms hoop ik stiekem dat het regent, dan krijg ik veel mensen in de bus!”

Hansen werkte jaren als zwemonderwijzer en was daarna Bedrijfskundig Medewerker bij de SRGO (Stichting Sport & Recreatie Goeree-Overflakkee). In januari ging hij met pensioen. In februari kwam de oproep voor vrijwillige chauffeurs op zijn pad. Hij dacht gelijk ‘dat is iets voor mij’ en meldde zich aan. Niet dat hij zich verveelde. Als secretaris/penningmeester van de Mannenvereniging, als koster op de zondagen en als zanger/bestuurslid van het Interkerkelijk Mannenkoor ‘Door Eendracht verbonden’ hoeft hij zich nooit te vervelen. Zijn vrouw, lachend op de achtergrond: “Hij moest wel stoppen met werken, hij had het te druk met andere dingen!” Toch wist Hansen dat hij er na zijn pensionering nog vrijwilligerswerk bij wilde doen. En bij het ziekenhuis voelt hij zich op zijn plek. Afhankelijk van het rooster rijdt Hansen 1 of 2 diensten per week, in de ochtend of de middag, maar altijd tussen 8 en 16.30 uur wanneer de polikliniek open is.
Sommige ritjes maakten flink indruk. Zoals de mevrouw die op bezoek ging bij haar ernstig zieke dochter. En de vader die vertelde dat zijn te vroeg geboren dochtertje al weken in het ziekenhuis lag. Maar hij maakt ook grappige dingen mee: “Er stapte een keer een collega in met twee hele grote tassen. Het bleek dat er iemand met zwangerschapsverlof ging, in die tassen zaten allemaal spullen voor een afscheidslunch. Het was een verrassing en omdat hij er verder met niemand over mocht praten vertelde hij enthousiast volop aan mij.”
Hansen legt uit dat het rijden nooit als werk voelt en dat hij nog lang hoopt door te gaan als vrijwilliger. Die gedrevenheid blijkt ook wel uit hoe hij de ritten rijdt: “Mijn instelling is: instappen en gaan. Er zijn geen vaste rijtijden, ik vertrek gelijk. En als er niemand instapt rijd ik gewoon een rondje. Ik wil niet dat mensen staan te wachten.” Net als een ‘echte’ chauffeur kreeg hij laatst spontaan een fooi: “Een man uit Rotterdam was zó blij dat hij gratis mocht parkeren en ook nog eens gratis naar het ziekenhuis werd gereden dat hij een euro in mijn hand duwde.” Hansen protesteerde maar dat hielp niet. Dus ging het geld naar de collectebus van de kerk. “Het leukst is dat je er kunt zijn voor een ander. Iemand helpen ergens te komen. En terug. Het is een mooie dienstverlening, fijn om te doen.”

Het ziekenhuis kan nog vrijwilligers gebruiken voor de shuttlebus, maar ook voor andere werkzaamheden. Je vindt de oproep op de website van govoorelkaar.nl (zoeken op Dirksland) of direct via: https://www.govoorelkaar.nl/hulpvragen/245146.

Tekst Debby Roukens