Goeree-Overflakkee - Op de redactie van Koole Media Service die berichten verzorgt voor de nieuws- en informatiewebsite www.iGO.nl en tekst op de lokale omroep van RTV Slogo plaatst, kwam de vraag binnen of we een mooie reeks artikelen wilden plaatsen om het vrijwilligerswerk wat meer onder de aandacht te brengen op ons prachtige eiland Goeree-Overflakkee. Lees in deze nieuwe rubriek 'Uitgelicht: vrijwilligerswerk' het tweede artikel met vrijwilligers die bij De Bûûtenplaets aan de slag gingen. Lees hieronder: 'Vrij als een vogel op De Bûûtenplaets'. >>

Uitgelicht: vrijwilligerswerk - Vrij als een vogel op De Bûûtenplaets

Ooltgensplaat – Even buiten de dorpskern van Ooltgensplaat ligt de Galathese Haven. Een prachtige plek waar niet alleen boten en schepen voorbij varen, maar waar er ook één prominent op de kant ligt. Het voormalig vrachtschip is het pronkstuk van De Bûûtenplaets; een geweldige natuurspeeltuin die het hele jaar rond toegankelijk is voor jong en oud. En dan ook nog eens gratis. Vandaar dat de hulp van vrijwilligers onmisbaar is. Tot voor kort was Maya Smitsman uit De Plaet regelmatig als ‘speeltuinmammaloe’ bij de Bûûtenplaets te vinden, maar sinds zij doorstroomde naar een betaalde baan wordt er naarstig naar een opvolger (of meerdere opvolgers) gezocht.

Maya (49) werd door Plaet-genoot en drijvende kracht achter de speeltuin Frank/Janine gevraagd vrijwilligerswerk bij de natuurspeeltuin te gaan doen. Ze zei gelijk ja. “Ik had al vrijwilligerswerk gedaan bij de Dierenambulance. Dit sprak me enorm aan. Ik deed van alles: de onderhoud van het terrein, veel tuinieren, bijen tellen op de Nationale Bijenteldag. Maar ook koffie zetten en met ouders praten.” Maya was wekelijks drie dag(del)en aanwezig. En met veel plezier. Ze verbaasde zich erover dat mensen van overal vandaan komen: “Oude mensen die op de fiets een boterhammetje komen eten, gezinnen met kinderen waarvan de ouders een kopje koffie gaan drinken in het restaurant tegenover de speeltuin zodat de kinderen lekker buiten kunnen spelen, heerlijk.”
Na verloop van tijd kwam er ook nog een boeken- en speelgoed-uitleen in de keet op het terrein. Een leuke extra service, maar vaak blijken de kinderen al genoeg te hebben aan het waterpoeltje en de speeltoestellen.
Het schip spreekt niet alleen bij kinderen enorm tot de verbeelding, het dek is ook een perfect podium gebleken om bands op te laten treden. En dat gebeurt door het jaar heen dan ook regelmatig. Daarnaast worden regelmatig andere ‘artistieke’ dingen georganiseerd . Kinderen kregen onder meer uitleg van ‘professor’ Syllabus over natuurkundige fenomenen, onder begeleiding van een kunstenaar werden zeedieren op het schip geschilderd, er werd gevliegerd op het terrein en er werd ook met een groep kinderen fanatiek gesport. Kortom: wie vrijwilliger wordt bij De Bûûtenplaets komt op een heerlijke creatieve plek terecht. Beaamt ook Maya. Hoe ziet haar ideale opvolger er uit? “Je moet uiteraard van kinderen houden. En van de natuur. En een goed humeur hebben!” Voldoe jij aan deze eisen? Dan is De Bûûtenplaets op zoek naar jou! Het is natuurlijk super als je meerdere dagen of dagdelen aanwezig kunt zijn, maar dat is geen vereiste. Wil je meer informatie of ben je al overtuigd? Kijk dan hier: Gastmevrouw/-meneer de Buutenplaets - GOvoorelkaar

Tekst Debby Roukens

Op de foto: Maya Smitsman (links), Kliko en drijvende kracht achter De Bûûtenplaets: Frank/Janine.