Sommelsdijk - Op maandagavond 22 november 2021 werd er op ons eiland Goeree-Overflakke een kleine actie gevoerd tegen de tijdelijke noodopvang voor maximaal 75 asielzoekers op een cruiseschip bij het Havenhoofd in Middelharnis. Ten tijde van de demonstratie vond een informatiemarkt plaats over dit onderwerp. Op een aantal plekken in de tweelingdorpen Middelharnis/Sommelsdijk doken wat eilandbewoners op met een spandoek waarop geschreven stond: "Op Flakkee geen AZC" (AZC = asielzoekerscentrum). Politie werd ruim ingezet en de ME kwam ter plaatse. Lees hieronder meer.

Vervolg

Begin november bracht gemeente Goeree-Overflakkee een persbericht uit waarin stond dat "de gemeente in overleg is met het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) om een tijdelijke noodopvang voor maximaal 75 asielzoekers te realiseren".

Informatiemarkt

De gemeente kondigde op haar eigen website ook aan dat ze "alle geïnteresseerden van harte uitnodigden voor een informatiemarkt over de komende noodopvang bij het Havenhoofd in Middelharnis. Niet alleen het COA, maar ook de gemeente en andere partners waren aanwezig om vragen zo goed mogelijk te beantwoorden. "Inwoners zijn van harte welkom met ideeën over hoe we er samen voor kunnen zorgen dat de opvang succesvol verloopt", aldus de gemeente. Ook eventuele vrijwilligers waren uitgenodigd voor de informatiemarkt.

Op de avond van de informatiemarkt, die plaatsvond in Sport-en Recreatiecentrum De Staver in Sommelsdijk, kwamen echter ook tegenstanders af, die geen zin hadden om deel te nemen aan het gesprek wat binnen gevoerd werd. Deze voornamelijk boze inwoners stonden buiten te roepen dat ze geen "AZC op Flakkee" wilden. Ook stond een kleine groep bij het gemeentehuis.

De avond verliep rustig en gemoedelijk, de politie of ME heeft niet daadwerkelijk in hoeven grijpen. De informatieavond had de sluiting rond 20:30 uur en dat was ook de tijd dat de demonstranten weer huiswaarts keerden. Politie bleef nog even, maar vertrok later ook.

Meer informatie kunt vinden over de opvang: www.goeree-overflakkee.nl/noodopvang.