Regio - De Zuid-Hollandse geschiedeniswebsite dagvantoen.nl is nu ook via een podcast te volgen. Net als de website duikt de podcast in de historie van Zuid-Holland. "Eigenlijk is deze stap best wel logisch", zegt initiatiefnemer Dave Datema, "Dagvantoen is ooit ontstaan als een radiorubriek bij Radio Rijnmond. Dat er nu een beluisterbare versie komt was dus misschien wel te verwachten." Lees hieronder meer.

Vervolg

Zo wordt in de tweede aflevering alvast vooruitgekeken op de 450-ste verjaardag van de bevrijding van Den Briel. De voorbereidingen voor dit festijn zijn al in volle gang. Met de Orde van Geuzen kijken we ook naar een bijzondere 'special guest': het zwaar van de bekende geus Bloys van Treslong.

Het begin van de podcast valt samen met de Maand van de Geschiedenis. Die maand heeft als thema ‘werk’. In de eerste aflevering gaat het daarom over de vakbondsactie van 1991 en over hoe een uitspraak van de rechter ervoor zorgde dat binnen een half uur de hele Rotterdamse haven plat lag. “Ook wordt er teruggeblikt met de latere FNV-voorzitter Lodewijk de Waal”, legt Datema uit. “Welke ingrediënten zijn er nodig om zo’n mensenmassa op de been te krijgen en is zoiets nog eens mogelijk?”

In de geplande uitzendingen voor de komende weken staan ook terugblikken centraal op het gifschandaal in Gouderak, de Sint-Elisabethsvloed rondom Dordrecht en de worsteling van Rotterdammers met zout drinkwater.

Tips, suggesties en ideeën kunnen gestuurd worden naar de redactie van dagvantoen.
De podcast is te volgen via de meeste grote aanbieders van podcasts.

Spotify
Apple
Google