Goeree-Overflakkee - Samen maken we Goeree-Overflakkee! Debby Roukens is columniste voor iGOnl, die om de week haar belevingen en gedachten zal verwoorden in een column. Roukens studeerde journalistiek en maatschappijgeschiedenis en werkte 19 jaar als programmamaker bij een regionale omroep. Debby: "...opgeruimd de winter in. Nu alleen hopen dat het niet gaat sneeuwen...". Lees hieronder haar nieuwste column: Winterschoonmaak.

Winterschoonmaak

De afgelopen weekenden werden in verschillende dorpskernen weer tuintjesmarkten gehouden; rommelmarkt maar dan vanuit de eigen tuin, oprit of stoep. Een perfecte manier om eens even lekker alle spullen die nog op zolder lagen op te ruimen. De gang stond bij ons al weken vol met boeken, knuffels, beeldjes, platen en kleding die we hoopten te verkopen. Dat bleek ijdele hoop. Misschien was het mooie weer de boosdoener, of misschien waren het de concurrerende tuintjesmarkten in omliggende dorpen. Met een opbrengst van 13 euro totaal was in ieder geval niet eens te zien dat er ook maar íets van eigenaar verwisseld was. Erger nog, tijdens een turbo rondje langs de collega-tuintjes kocht ik nog twee dingen waarmee de winst gereduceerd werd tot 5 euro. Onder de streep gingen we maar met twee dingen minder naar huis dan waarmee we gekomen waren. Dus auto vol en op naar de kringloop, want voor de kliko was het echt allemaal nog te goed en leuk.

Gisteren kreeg ik ineens de kriebels toen ik de schuur in liep om iets te pakken. Het was een soort hordenlopen om een meter te overbruggen, dus ik besloot de boel eens lekker op te ruimen. Te laat voor de tuintjesmarkt, maar veel verschil had dat vast niet gemaakt. Ik ben erg slecht in weggooien. Zelfs als mensen om me heen spullen willen wegdoen bedenk ik er een nieuw doel voor. En als dat nieuwe doel er niet direct is belanden de spullen op onze zolder. Of -zoals ineens eng merkbaar was- in de schuur. Zodoende boog ik me over 6 voetballen, 7 hockeysticks, 3 badmintonrackets (waar is nummer 4 gebleven??), een skippybal, een lolobal, een bak stoepkrijt, een paar rolschaatsen, een paar kangoeroe schoenen (echt, ze bestaan), 4 skateboards en als klap op de vuurpijl twee doosjes met accessoires om een sneeuwpop te maken met een nepwortel, knoopogen, plastic pijpje en een sjaal. Alles zat onder een laagje stof.
In overleg met zoonlief ging een deel van de spullen naar school, een deel naar de naschoolse opvang en een heel klein deel mocht blijven.

Met een heerlijk opgeruimd gevoel kan ik de schuur nu weer makkelijk in en uit. Of zoals mijn zoontje met oprechte verbazing in zijn stem riep: “Ik kan nu wel 5 fietsen neerzetten!”

Wat was de spreuk ook alweer? Een opgeruimd huis geeft een opgeruimde geest? Hoe waar. Ik ga opgeruimd de winter in. Nu alleen hopen dat het niet gaat sneeuwen."

Debby Roukens