Goeree-Overflakkee - Van oorsprong is Autoclub Carwei de club van liefhebbers van "bijzondere automobielen" op Goeree-Overflakkee. Deze gepassioneerde Flakkeese club is opgericht door een groep van 3 mensen, met één gemeenschappelijke hobby: auto's! Dit groepje van 3 besloot vanaf november 1981 praatavonden, gezellige uitstapjes en rondritten met hun bijzondere auto's te gaan organiseren. Afgelopen zaterdag 4 september 2021 werd een jubileumdag gehouden met een groot deel van de leden. De autoclub is inmiddels uitgegroeid tot ongeveer 70 actieve leden en er zijn altijd nieuwe mensen welkom. Lees hieronder verder.

Vervolg

De leden van Autoclub Carwei zijn een hechte groep mensen van verschillende leeftijden en met verschillende interesses. Maar ze delen één passie: bijzondere automobielen. De mannen en vrouwen, soms met het hele gezin of meerdere auto's, bezoeken actief de geplande activiteiten of helpen mee deze te organiseren. Ze delen niet enkel hun passie, maar inmiddels na zoveel jaren, ook lief en leed.

De jubileumdag werd gestart bij voorzitter Emile Koole in Achthuizen. Emile heeft daar samen met zijn vrouw en dochter 't Klassiekerhuis, waar ook regelmatig activiteiten van de autoclub plaatsvinden. De bijzondere dag, in ieder opzicht want het was schitterend weer, begon rond 09:30 uur. De meeste leden kwamen, in hun voor deze speciale gelegenheid netjes opgepoetste bolide, één voor één binnenrijden en parkeerden hun auto's op het grasveld. "Eenmaal geparkeerd moeten we altijd eerst even elkaars voertuigen bekijken. We zijn allemaal trots op ons eigen bijzondere 'mobiel', maar we zijn ook oprecht blij mét elkaar. We hebben samen plezier, helpen elkaar, maar we zijn vooral goed in het genieten... van en met elkaar!", aldus Emile. De gasten werden verwelkomd met koffie, thee en een speciaal jubileumgebakje dat werd gemaakt door één van de leden John Bienefelt.

Bijzonder voor de aanwezige leden was, dat B.J. (Berend Jan) Bruggeman van gemeente Goeree-Overflakkee aanwezig was deze morgen. Hij had de moeite genomen om naar Achthuizen te rijden en zo zei hij: "Ik twijfelde al of ik had moeten komen in de oldtimer die onze familie heeft. Maar nu ik hier ben in mijn moderne auto, heb ik eigenlijk spijt van mijn beslissing." De wethouder genoot zichtbaar van de bijna 35 aanwezige oldtimers op deze morgen. De wethouder was er niet voor niets. Autoclub Carwei heeft een eigen clubblad, dat 't Carweitje heet, waarin alles staat vermeld over evenementen, nieuwtjes, techniek, clubleden, agenda, FEHAC nieuws, enz. De redactie van ’t Carweitje, Pieter Dijkshoorn en Hans Filak, besloot met inbreng van diverse leden dat er een jubileum-editie moest komen. En die werd op 4 september overhandigd aan Bruggeman. Bruggeman is wethouder Sociaal Domein, Welzijn, Cultuur en Leefbaarheid. Het werd hem wel duidelijk dat dit een speciale groep mensen was: "Bijzonder om te zien en te horen dat de betrokkenheid op elkaar zo groot is bij deze club. Zei hij. Geweldig dat we zulke clubs hebben op dit eiland en we zo met elkaar om kunnen gaan."

Hans Appel (algemeen bestuurslid) werd door één van de leden, die inmiddels een hele goede vriend is geworden, in het zonnetje gezet met een prachtig beeld. Appel was zelf ook één van de mensen die vanaf het begin betrokken waren bij 'Carwei'. Toen Appel moest aantreden was hij echter niet gelijk te vinden, want hij was "even de auto van een ander lid aan het fixen...". Ook werd het bruidspaar Bram en Frouke Bienefelt in het zonnetje gezet met een kaart en heerlijke fles wijn. Emile: "Dit was het idee van Marlies. Eén van de vrouwelijke clubleden die pas haar man verloor, maar zo dapper is dat ze deze dag ook weer mee wil vieren. Eerder verloren andere leden ook hun partner, maar we zijn écht één mooie hechte groep die elkaar niet zomaar uit het oog verliest. We vinden het ook altijd mooi als er weer nieuwe leden aanmelden. Zij worden, als vanzelf, opgenomen in de club en uiteraard zijn we ook benieuwd naar hun 'bijzondere automobiel'. Of het ook écht een 'bijzondere' is tussen alle andere bijzondere... als je begrijpt wat ik bedoel. Diversiteit blijft natuurlijk erg leuk, kijk bijvoorbeeld deze oude brandweerwagen: die hoort er gewoon bij, gaaf toch!".

De evenementen die Autoclub Carwei regelmatig organiseert, zijn o.a. praatavonden, (door gastsprekers of eigen mensen van de club), rondritten, klassieke rallyritten, bezoeken van autobeurzen en racecircuit evenementen, en natuurlijk het gezellige eten met elkaar, waaronder de traditionele, jaarlijkse mosselavond. Sjaak Campfens en Sikko de Jong Sr. (evenementencommissie) vertellen: "Met de Corona-regels heeft de boel natuurlijk even stil gelegen, maar wij organiseren normaliter iedere maand in het eerst weekend een evenement. Dit kan zijn een toertocht, een bezoek aan een museum of een auto evenement. Indien er geen evenement gepland is komen we op de eerste vrijdagavond van de maand samen in het clubhuis. Naast onderwerpen op gebied van auto’s en alles wat daarmee samenhangt organiseren wij ook thema-avonden rond andere onderwerpen die onze leden aanspreken. Dat kan van alles zijn, maar heeft meestal te maken met het beschaafd en met respect genieten van het leven. In juli en augustus is er geen programma."

Het onderkomen (clubhuis) van Autoclub Carwei is een gezellige schuurzolder die is omgebouwd tot bruin café, waar tijdens evenementen gezellig geborreld wordt. Het Clubhuis is gevestigd aan het Korteweegje in Dirksland bij de familie van Erkel. Ook vertoeft men regelmatig bij het Klassiekerhuis, aan de Bommelsedijk in Achthuizen bij de familie Koole en op andere mooie locaties.

Nieuwe leden zijn zoals gezegd, van harte welkom. "Bent u in het bezit van een klassieke (minimaal 15 jaar oude) en/of heel bijzondere auto, en wilt u lid worden van onze Autoclub, vult u het inschrijfformulier op onze website in en wordt lid. Voor een klein bedrag per jaar bent u al lid en via Club Carwei bent u ook gelijk lid van het FEHAC." Aldus Koole.