8 september 2021, Regio - Afgelopen dinsdag is het zonnepark op de rioolwaterzuivering Barendrecht officieel geopend. Heemraad Henk van der Drift van waterschap Hollandse Delta heeft de openingshandeling verricht, samen met onze wethouder Openbare Werken, Innovatie, Economie, Landbouw en Visserij Thea Both-Verhoeven, HVC-directeur Duurzame Energie Arjan ten Elshof en wethouder Tanja de Jonge van Barendrecht. Lees hieronder meer.

Vervolg

Wethouder van de gemeente Barendrecht Tanja de Jonge: “Samen met het waterschap werken we aan het verduurzamen van energie. Dit zonnepark is een goed voorbeeld hoe we hierbij naar win-win situaties zoeken: dubbel grondgebruik, inpassing in landschap en langs infrastructuur en een bijdrage aan de biodiversiteit in de omgeving.”

Heemraad Henk van der Drift van waterschap Hollandse Delta spreekt zich uit: “We willen in 2030 een energieneutraal waterschap zijn. Vandaag laten we zien dat we een grote stap naar voren hebben gezet. Samen met HVC geven we invulling aan de afspraken met onze partners. Zo trekken we samen op binnen de Regionale Energietransitie.” De organisaties werken ook samen aan oplossingen om stroom te halen uit afval, biomassa en wind.

Met deze opening van Barendrecht als de grootste zonneweide (7.200 zonnepanelen) zijn ook de locaties Zwijndrecht (3.800 zonnepanelen), Oostvoorne (1.900) Middelharnis (3.300), Goedereede (1.700) en Numansdorp (1.000) officieel in gebruik genomen. Met de aanleg van deze zonneparken door HVC leveren Hollandse Delta en HVC een flinke bijdrage aan de klimaat- en energietransitie in de regio.

Bijna 19.000 zonnepanelen

Op de rioolwaterzuiveringen in Barendrecht, Middelharnis, Goedereede, Oostvoorne, Numansdorp en Zwijndrecht zorgen bijna 19.000 zonnepanelen voor groene stroom. De verwachte opbrengst van alle panelen is 7,3 gigawatturen per jaar.

De hoeveelheid groene stroom die de 19.000 zonnepanelen opwekken, is bijna twee keer zo veel als de rioolwaterzuivering nodig heeft. Wat er overblijft, levert Hollandse Delta terug aan het elektriciteitsnet. Dat is voldoende om ruim 500 huishoudens een jaar lang van groene stroom te voorzien.

Ook HVC omarmt de samenwerking. “Wij werken al vanaf 2017 samen met Hollandse Delta aan het opwekken van duurzame energie op locaties van het waterschap. De zonneparken zijn een eerste mooie stap. En we zijn natuurlijk al bezig met het vervolg. Zoals windenergie en aquathermie, waarbij warmte uit water wordt gewonnen.”, aldus directeur Duurzame Energie Arjan ten Elshof.

Biodiversiteit

Het zonnepark Barendrecht biedt ruimte aan vele soorten planten en dieren. In de groenstroken op het terrein zijn bijzondere vlindersoorten te zien bij de waardplanten, zoals het Zwartsprietdikkopje en het Bruin blauwtje. In de sloten en oevers vliegen diverse libellensoorten als Grote keizerlibel en Kleine Ropedogjuffer.

Ook staan er bijenkasten op het terrein waardoor bijen voor de bestuiving van de bloemen zorgen. Volgens imker Flip Wols is er voldoende voedsel voor 100.000 bijen. Zo bezien, is het zonnepark Barendrecht de drukst bevolkte rioolzuivering van de Hollandse Delta