[Update] 19 juli 2021, Stellendam - Het nieuws staat er bol van: zware wateroverlast, ook in ons land, door hevige regenval afgelopen week. De Haringvlietsluizen bij Stellendam staan open. De sluizen zijn één van de grote Deltawerken, tussen Hellevoetsluis en Stellendam. "Als u afgelopen dagen op het Haringvliet heb gevaren heeft u vast wel gezien dat het water bruin (modderig) van kleur is dat het iets hoger staat dan we zijn gewend." Het vele water dat uit Limburg komt spoelt deze dagen 'ons rijnmondgebied' binnen. Lees hieronder meer.

Vervolg

Rijkwaterstaat voorziet geen problemen. De piek van hoogte van het water in onze regio is nu, maar "voor grote problemen gaat dat hier niet zorgen", zeggen de waterbeheerders.

Opletten

Kenners zeggen dat het goed is dat de sluizen nu helemaal openstaan en "dat kan natuurlijk niet zo blijven, maar... we moeten ze ook niet te snel weer helemaal dichtdoen, want de modder die nu nog met het water meestroomt, gaat bezinken als de sluizen helemaal dichtgaan. En aangezien we uit dit gebied de inlaat van het drinkwater hebben liggen, moeten we hier waakzaam op zijn.

Rijkswaterstaat over afvoeren via Haringvliet:

"De grote hoeveelheden water die in Limburg voor zeer ernstige wateroverlast hebben gezorgd, kunnen in het beheergebied van Hollandse Delta goed worden afgevoerd via de Haringvliet en de Haringvlietsluizen. We blijven alert, maar verwachten geen grote problemen in ons gebied. We houden waar nodig contact met Rijkswaterstaat en andere betrokkenen in het gebied, zoals gemeenten met kwetsbare gebieden die buitendijks liggen."