[video] Regio - Water Natuurlijk organiseerde dit voorjaar een filmwedstrijd voor de jeugd. Betrokkenheid bij water en waterkwaliteit was het doel. Dat doel is niet bereikt maar er is wel een winnares. Amber heeft een duidelijke boodschap over zwerfvuil in het water. "Dat moeten we voorkomen." In haar filmpje vertelt de winnares meer over haar boodschap. Lees hieronder meer en bekijk de video.

Water betrokkenheid

Uit onderzoeken komt steevast naar voren dat betrokkenheid bij water in ons land beperkt is. Bescherming tegen overstromingen en overal water waar je niet ziek van wordt, vinden de meeste mensen doodnormaal. Dat is het niet. Het vraagt grote inspanningen van het waterschap om daar voor te zorgen. De inwoners betalen daarvoor.

Draagvlak en betrokkenheid zijn dan ook belangrijk. Daar moet aan gewerkt worden. Een taak voor de waterschappen, maar ook voor Water Natuurlijk Hollandse Delta reden om een filmwedstrijd over water te organiseren voor de jeugd. Met kort filmpje over water was een mooie prijs te winnen. Een supboard om te kunnen genieten van het vele water in de Hollandse Delta.

Het geringe aantal inzendingen maakte duidelijk dat werken aan betrokkenheid geen overbodige luxe is. Het waterschap werkt voor de veiligheid, gezondheid en het welzijn van haar inwoners. Het belang van dit werk moet grotere bekendheid krijgen vindt Water Natuurlijk Hollandse Delta en zij werkt daar ook actief aan. De filmwedstrijd was een voorbeeld.

Amber winnares

De winnares kon afgelopen week haar prijs in ontvangst nemen. In het bijzijn van de jury kon ze haar supboard uitpakken. Tewaterlating en proefvaart verliepen probleemloos. Amber kan de komende tijd genieten van het water. Ook dat is belangrijk en moet volgens Water Natuurlijk prioriteit krijgen.

In haar filmpje legt de winnares een duidelijke boodschap. Ze brengt de grote hoeveelheden zwerfvuil in het water in beeld. Zelfs vogels gebruiken afval om een nest te bouwen. Via de gemalen vindt het afval zijn weg naar de rivieren en de zee en uiteindelijk komt het ook in het voedsel voor dieren en mensen terecht. Voorkom zwerfvuil is haar dringende oproep. Een oproep die Water Natuurlijk van harte ondersteund.

Tekst

Joost Kievit, Water Natuurlijk Hollandse Delta

Foto's

Foto 1 : Winnares met prijs te midden van de jury

Foto 2: eerste proefvaart