Regio - Het aantal scheidingen in Nederland neemt de laatste jaren toe. "En daarmee ook de (complexe) gevolgen voor (ex-)partners en hun kinderen. Regelmatig zien we dat (ex-)partners door bijvoorbeeld een scheiding niet meer in staat zijn om samen te overleggen en goed invulling te geven aan het gezamenlijk ouderschap. Deze situatie kan uiterst negatieve effecten hebben op het welzijn van de kinderen." Het samenwerkingsverband van Zeeuwse Zorg rondom Jeugd (Agathos Ambulante Hulpverlening en Klaver4) in onze gemeente, biedt de SCHIP-aanpak aan. "Door uitbreiding binnen ons team hebben we geen wachttijden en bieden we deze aanpak op Goeree-Overflakkee, Zeeland en Brabant aan!" Lees hieronder wat deze aanpak is.

Vervolg

Ongetwijfeld zult u ook binnen uw gemeente hiermee geconfronteerd worden. Dit vraagt - zeker in het geval van conflictscheidingen - om inzet van effectieve interventies om negatieve gevolgen op de langere duur zoveel mogelijk te voorkomen.

"Graag willen we u op de hoogte stellen dat ons samenwerkingsverband, Zeeuwse Zorg rondom Jeugd (Agathos Ambulante Hulpverlening en Klaver4) in uw gemeente de SCHIP-aanpak aanbiedt. De SCHIP-aanpak is een herstelmodel om (ex-)partners weer zó met elkaar te laten verbinden dat ze daarna in staat zijn om samen te kunnen optrekken in hun gezamenlijk ouderschap. Deze kan zowel voor, tijdens als na de scheiding worden ingezet.
Uit de praktijk blijkt dat vroegtijdige inzet ook een preventieve uitwerking kan hebben, namelijk dat partners ervoor kiezen om bij elkaar te blijven. Het kan dan ingezet worden als de ontwikkeling van de kinderen in het geding is.
De SCHIP-aanpak kan naast andere hulpverlening worden ingezet, omdat de SCHIP-aanpak zich specifiek richt op de communicatie van de partners.

Door uitbreiding binnen ons team hebben we geen wachttijden en bieden we de SCHIP-aanpak in heel Zeeland en Goeree-Overflakkee en Brabant aan!"

Meer informatie

Wilt u hier meer over weten? Bijgevoegd een korte uitleg over hoe SCHIP wordt vormgegeven. Heeft u vragen of wilt u hierover van gedachten wisselen? Dan kunt u contact opnemen.

De SCHIP-aanpak

De SCHIP-aanpak is een herstelmodel om (ex-)partners weer met elkaar te verbinden als ‘partners in ouderschap’. Het doel van de SCHIP-aanpak is om (ex-) partners weer zo met elkaar te laten verbinden dat ze daarna in staat zijn om samen te kunnen optrekken in hun gezamenlijk ouderschap.

Hiervoor is het nodig om stil te staan bij de verliezen en conflicten in de (voorbije) relatie, om zo schoon schip te kunnen maken en ruimte te maken voor samenwerking in ouderschap.

Traject

De SCHIP-aanpak is een pragmatische aanpak onder begeleiding van SCHIP-behandelaren (met licentie). De aanpak bestaat uit vijf fasen die door de (ex-)partners doorlopen worden. Iedere fase bestaat uit twee à drie gesprekken, inclusief thuiswerkopdrachten. Hieronder een korte weergave van de fasen.

Fasen

Samenkomen
Er wordt gesproken over hoe de relatie is begonnen en wat de signalen waren dat de relatie begon te schuiven.

Conflict- en verliesverheldering
Wat zijn de conflicten en verliezen? Hoe beïnvloeden deze elkaar?

Helpend horen
De (ex-)partners gaan elkaar helpen de moeilijke onderwerpen te bespreken.

Integratie
In deze fase wordt de voorbije relatie gemarkeerd (bij echtscheiding) of wordt de afgelopen periode binnen de relatie gemarkeerd (bij nog bestaande relatie) om de overgang naar de toekomst te kunnen maken.

Partnerschap
Hierbij ligt de nadruk op herstel van het geschonden vertrouwen door samen invulling te geven aan en op te trekken als ‘partners in ouderschap’.

Agathos (is een onderdeel van de leliezorggroep)

Agathos Hulpverlening biedt hulp aan kinderen, jongeren, volwassenen en gezinnen. "Wij bieden intensieve hulpverlening die kan bestaan uit begeleiding bij het ontwikkelen van vaardigheden, inzicht geven in eigen problematiek, opvoedondersteuning en andere vormen van ondersteuning en begeleiding. De begeleiding varieert van een 'steuntje in de rug' tot een intensief hulpverleningstraject."