30 juni 2021, Dirksland - Politie Basisteam Haringvliet deelt het verhaal van 'De Groenteboer' op haar Facebookpagina. Desbetreffende groenteboer heeft al 26 jaar een groentewinkel in Dirksland en is er een begrip. Wat niet iedereen weet, is dat hij tot twee keer toe te maken kreeg met hennepkwekerijen in zijn verhuurde panden: "Voor de politie was ik gelukkig geen verdachte, maar ik was wel per direct mijn verhuurinkomsten kwijt én bleef achter met alle chaos... er werd illegaal stroom afgetapt en dat ging met het nodige knutselwerk gepaard....de hele loods had in brand kunnen vliegen; 500 m2 met asbest. Dat had flinke impact kunnen hebben. En...twee jaar later was het weer raak...." Lees het verhaal van De Groenteboer hieronder.

De Groenteboer
"Vanaf mijn 19e run ik met veel plezier mijn eigen groente en fruitwinkel in Dirksland. Al 26 jaar nu. Als zelfstandig ondernemer moet je zelf zorgdragen voor een pensioenvoorziening, en ik heb hierbij kozen om te investeren in 2 bedrijfspanden. Dat de politie tot twee keer toe een hennepkwekerij in mijn panden zou vinden, had ik van te voren nooit zien aankomen. Gelukkig kon ik bewijzen dat ik er niks mee te maken had doordat ik alles legaal en goed had vastgelegd, maar ik bleef wel met de puinhoop achter. Maar het had nog erger gekund. Volgens de energiemaatschappij was het een wonder dat de loods door alle geknutselde apparatuur niet in brand was gevlogen.

De loodsen verhuur ik via een verhuurmakelaar. Zo’n tien jaar geleden kwam deze makelaar met een potentiele huurder voor één van de loodsen. Die zocht een pand voor zijn bedrijf in isolatiematerialen. Hij kwam dacht ik uit Schiedam, maar daar was het voor hem moeilijk een goed, betaalbaar pandje te vinden. En de vierkante meters zijn hier goedkoper. Het verhaal klonk aannemelijk. Zijn Kamer van Koophandel papieren waren in orde en mijn makelaar schatte hem ook betrouwbaar in. Tja, je gaat er ook niet vanuit dat iemand kwaad in de zin heeft.

De toekomstige huurder zag ik voor het eerst op het makelaarskantoor toen we allebei de huurovereenkomst gingen tekenen. Het was een gewone nette man, niks vreemds of raars aan. Hij heeft netjes het contract getekend en de borg vooruit betaald. Niks om argwaan op te krijgen en dus gaf ik de man de sleutel. Hij vond het ook geen probleem als ik af en toe kwam kijken. Hij nodigde me zelfs uit om af en toe een bakkie te komen doen. Hij vertelde wel dat hij er niet veel zou zijn. Zijn werk was in de haven, de loods was eerder zijn opslag. Maar ook dat klonk logisch.

Ik merkte pas dat er iets niet in de haak was toen de politie mij belde. Ik was in Rotterdam, inkopen doen voor de winkel toen belde de politie: we zijn in je pand en dat deugt niet. Er zit een hennepkwekerij. Een monteur die daar werkzaamheden had verricht, zag een installatie die niet past bij de rest van de activiteiten en had de politie gebeld. Die vond de hennepkwekerij. Onder al dat isolatiemateriaal was een ruimte waar zo’n 1500 hennepplanten stonden. Hij had op de vloer een ruimte gebouwd met isolatiepanelen en toen nog eens al die rollen er naast en op gezet. Volkomen verborgen. Dan flitst wel even door je hoofd of dit geen negatieve gevolgen voor mijn groentewinkeltje zou hebben omdat je naam gekoppeld wordt aan criminaliteit. Hoe gaat zoiets in zijn werk? Denken zij dat ik er iets mee te maken heb? Maar ik wist dat ik onschuldig was en dat ik dat kon aantonen met een contract. Gelukkig had ik alles goed volgens het boekje en op papier gedaan.

Voor de politie was ik gelukkig geen verdachte, maar ik was wel per direct mijn verhuurinkomsten kwijt én bleef achter met alle chaos. Er kwam wel zo’n opruimdienst, maar die slaan alle apparatuur kapot zodat het niet opnieuw gebruikt kan worden, nemen de plantjes mee, maar de kapotte apparatuur en potten met aarde laten ze staan. En die zitten vol chemicaliën, dus die gooi je ook niet even leeg in je tuin.

Er werd illegaal stroom afgetapt en dat ging met het nodige knutselwerk gepaard. Met alle risico’s van dien. Het grootste risico vormde de zelfgefabriceerde afzuiging. Ze hadden zo’n blower die warme lucht blaast omgebouwd tot afzuiging. De meneer van de energiemaatschappij zei dat het een wonder was dat die niet in de fik was gevlogen. Er waren al hele stukken gesmolten. En dan had zo de hele loods in brand kunnen vliegen. 500 m2 met asbest. Dat had flinke impact kunnen hebben.

Twee jaar later was het weer raak. Mijn vader heeft een bedrijf gehad aan de andere kant van het dorp. Toen hij stopte, heb ik dat pand overgenomen. Daar heb ik het hele verhaal nog een keer mee meegemaakt. Bijna identiek verhaal. Ik had het te huur staan via de makelaar. Die had een gegadigde; een man met twee zonen die een kringloopwinkel hadden in Hellevoetsluis. Zij ging in deze regio spullen verzamelen en opknappen en hadden daar een pandje voor nodig.

Dit keer wilde ik er zeker van zijn dat ik echt met een goede huurder te maken had en eiste ik van te voren een afspraak waar ik de man zelf in de ogen kon kijken. Ik heb hem verteld wat ik had meegemaakt en dat ik dat echt nooit meer mee wil maken. Maar hij beloofde met zijn hand op zijn hart dat dat echt niet aan de orde was. Ik heb hem gezegd dat ik de boel regelmatig zou komen controleren, maar dat vond hij prima.

Korte tijd later werd ik gebeld door een buurvrouw van de loods die me vertelde dat ze een wietlucht ruikt. Toch niet weer he?, dacht ik gelijk. Ik heb die huurder meteen die avond gebeld en gezegd dat ik de volgende ochtend bij hem in de loods zou komen kijken. Maar die ochtend kon ik daar niks raars vinden. Het rook er wel erg naar wc-verfrisser, maar ondanks dat ik alle hoeken en gaten heb gezocht, er was niks verdachts te vinden.

Een paar maanden later belde de politie mij. Weer. Opnieuw met de mededeling dat er een hennepkwekerij zat. Wat bleek, hij had een geïsoleerde aanhangwagen waar de plantjes in stonden. Ook licht en afzuiging hingen in die aanhangwagen. Voordat ik die ochtend was komen controleren, had hij eerst die aanhangwagen de loods uit gereden en verderop weggezet. Gelukkig was ik opnieuw geen verdachte en geloofde de politie mij gelijk, maar ik zat wederom met de rommel. En ik vond het vooral heel confronterend dat het me weer is overkomen.

De reden dat ik mijn verhaal deel is omdat ik hoop dat ik anderen hiervoor kan behoeden. Ik had vooral rommel, gedoe en financiële schade, maar het kan veel erger. Er had brand kunnen uitbreken en criminele types kunnen ook geweld meebrengen. Let op de signalen voor zover die er zijn; accepteer geen contant geld, check met wie je zaken doet en leg alles vast in een geldig contract. Zo kun je als het je toch overkomt aantonen dat je er niks mee te maken hebt."

Politie Haringvliet.