24 juni 2021 Sommelsdijk - Een nieuwe column van burgemeester Ada Grootenboer-Dubbelman. Zij schrijft regelmatig een actuele column. De column van deze week heet 'Laten we het leuk houden met elkaar'. Ze schrijft: "Laten we het met elkaar leuk houden op het Havenhoofd in Middelharnis, bijvoorbeeld. Overdag is het een mooie en fijne plek om te recreëren, maar het is echt verschrikkelijk dat daar recent bankjes met graffiti beklad zijn en de natuurspeeltuin vol lag met glasscherven van kapotgeslagen bierflesjes. Onacceptabel!..." Lees hieronder de hele column van onze burgemeester.

Laten we het leuk houden met elkaar!

#Doeslief. Kent u de campagne uit 2019 van SIRE nog? De campagne was (nog voordat de coronacrisis uitbrak) opgezet omdat we steeds minder aardig en onfatsoenlijk deden tegen elkaar. Op straat, op sociale media, in het verkeer, in het openbaar vervoer, op het sportveld en in de supermarkt.

De campagne hield ons een spiegel voor, met het achterliggende idee dat niemand beter wordt van onaardig gedrag. In het jaar daarna kwam er de #daslief-campagne, met grote en kleine voorbeelden van omkijken naar en zorgen voor elkaar in coronatijd. De hartverwarmende initiatieven, die ons zeker door moeilijke tijden heen geholpen hebben.

Frustratie

Maar de afgelopen periode was voor veel mensen echt zwaar. We waren het zat. We keken enorm uit naar versoepelingen. Relativeren werd daardoor voor een aantal van ons wat lastiger, we konden onze frustratie niet altijd goed kwijt. Het maakte ons geen leukere mensen. Het heeft de sfeer op bijvoorbeeld onze social media-kanalen zeker niet verbeterd. Natuurlijk, ik weet dat er bij de gemeente soms lastige besluiten genomen moeten worden die voor- en tegenstanders kennen en waar verschillende belangen spelen. Maar dat is nooit een vrijbrief voor halve waarheden, pertinente leugens, of het bewust beschadigen van mensen.

We hebben vrijheid van meningsuiting. We mogen – binnen bepaalde grenzen - zeggen wat we willen. Gelukkig wel. Het is niet erg om het met elkaar oneens te zijn, maar blijf elkaar met respect behandelen. Er wordt vaak in termen van zwart of wit gesproken, maar wijsheid is vaak grijs. De afgelopen jaren bel ik regelmatig boze inwoners om te vragen wat hen dwars zit. Dat zijn waardevolle gesprekken, al schrikken ze soms ook wel als ik bel. Vaak blijkt dan dat mensen uit frustratie en emotie, impulsief reageren. Als we naar elkaars verhaal luisteren ontstaat er begrip. Ga in gesprek, probeer je ook in de ander te verplaatsen of kijk eens naar jezelf door de bril van een ander. Laat de boosheid en frustratie niet de overhand krijgen, maar zoek met elkaar naar gedragen oplossingen. En denk goed na voor je iets op social media plaatst.

Daarom wil ik deze afsluitende column – ja dit is weer voorlopig de laatste – eindigen met een oproep aan ons allemaal: Laten we het leuk houden met elkaar! Aardig zijn werkt ook aanstekelijk. Dat begint bij de ‘kleine’ dingen die juist ook bij onze cultuur op Goeree-Overflakkee horen. Elkaar gedag zeggen op straat zorgt al voor vrolijkere gezichten.

Havenhoofd

Laten we het met elkaar leuk houden op het Havenhoofd in Middelharnis, bijvoorbeeld. Overdag is het een mooie en fijne plek om te recreëren, maar het is echt verschrikkelijk dat daar recent bankjes met graffiti beklad zijn en de natuurspeeltuin vol lag met glasscherven van kapotgeslagen bierflesjes. Onacceptabel! Ik weet dat het een kleine groep is die het voor iedereen verpest, maar laten we er met zijn allen alert op zijn. Laten we zelf het goede voorbeeld geven en laten we allemaal een oogje in het zeil houden, zodat we de schade op de daders kunnen verhalen.

Maar laten we het met elkaar ook vooral leuk houden deze zomer. De versoepelingen zijn er en de zorgen rond corona zijn iets meer naar de achtergrond. Neem deze tijd om weer bij te tanken. Geniet van onze mooie stranden, onze mooie natuur, onze mooie dorpen. En geniet vooral ook van elkaar! Zorg goed voor uzelf en voor elkaar!

Hartelijke groet,
Ada Grootenboer-Dubbelman