[update] Regio Goeree-Overflakkee - Politie en gemeenten vragen uw hulp! "Op onze eilanden worden steeds vaker 'drugsdumpingen' aangetroffen. Uit onderzoek blijkt dat waar er dumpingen zijn er ook vaak een drugslab in de buurt is. Vaak in al lang leegstaande panden of schuren. Met alle gevaren van dien." De politie vraagt de hulp van de bewoners van de eilanden om deze vorm van criminaliteit samen te stoppen. Politie zette op 23 juni jl een Mobiel Media Lab neer in Middelharnis en vraagt: "Heeft u deze enquête al ingevuld met betrekking tot dumping van drugsafval? Wilt u dit misschien nog doen? Het neemt slecht enkele minuten tijd in beslag. Alvast bedankt!" Lees meer.

Vervolg

Vanaf het begin van dit jaar zijn er al 10 dumpingen op de eilanden aangetroffen, van groot tot klein. Op landweggetjes, in een aanhangwagen of gewoon een grote hoeveelheid jerrycans in de berm. Drugsdumpingen zijn schadelijk voor de mens en natuur en kostbaar om op te ruimen. Wist u dat de productie van 1 kg. amfetamine al resulteert in 20 - 30 kg. vloeibaar afval.

Agenten hebben in de afgelopen maanden al diverse agrariërs bezocht en hun tips meegeven wat te doen als ze benaderd worden om bijvoorbeeld hun schuur te verhuren. Alarmbellen zijn bijvoorbeeld als een potentiele huurder geen contract wil tekenen, cash wil betalen en er steeds wisselende contactpersonen zijn. Ze betalen vaak aantrekkelijke bedragen, maar als je eenmaal met deze criminelen in zee gaat, is er geen weg terug en als verhuurder loopt u grote risico’s. Nog los van problemen met de politie als het ontdekt wordt, gaan drugslabs vaak gepaard met explosiegevaar. Ook trekt het ongure types aan die gebruik van geweld niet schuwen.

Mobiel Media Lab

Om u als burger nog beter te informeren over de gevolgen van en het herkennen van drugslabs of drugsdumpingen komt de politie de komende week op verschillende locaties met een grote bus, het zogeheten Mobiel Media Lab, waar u agenten en boa’s in vindt die u graag ontmoeten en met u het gesprek aan gaan. Agenten en boa’s nodigen u van harte uit om binnen te lopen. We hebben u hulp hard nodig. U weet en ziet vaak veel meer dan wij!

Data en plaatsen

Datum

Tijdstip

Locatie(s)

22 juni

08:30-15:30

Hellevoetsluis

Struytse Hoeck parkeerplaats AH

23 juni

08:30-15:30

Middelharnis

Beneden Zandpad (Diekhuus)

24 juni

08:30-15:30

Rockanje

Dorpsweg

25 juni

08:30-15:30

Brielle

Parkeerplaats Jumbo


Wat is ondermijning

Als een crimineel een beetje succesvol wil zijn heeft hij de ‘hulp’ van de bovenwereld nodig. Hij zal bijv. proberen een schuur of pand te huren en dit contant te betalen. Dan moet bij u direct een alarmbel overgaan. Hier raakt de bovenwereld verstrikt met de onderwereld. Door dat u dit meldt kunnen wij als overheid deze informatie delen en een onderzoek instellen. Door het deel ‘bovenwereld ‘ in ondermijning lijkt het soms bijna normaal. Een keer wat ‘zwart cashen’ kan toch geen kwaad? Toch is dit nu precies waar de schade ontstaat aan de maatschappelijke integriteit. Het drukt de eerlijke economie weg.

Om deze schade aan de structuren in onze maatschappij of het vertrouwen daarin te voorkomen, zet de politie samen met het Openbaar Ministerie, de Belastingdienst, het Regionaal Informatie en Expertise Centrum(RIEC) en betrokken gemeenten alles op alles om ondermijning tegen te gaan.

Waarom melden?
Naast informatie die we als politie en gemeenten tijdens ons werk krijgen en zien, zijn de meldingen van u als burger erg belangrijk. Iedere melding nemen we serieus en onderzoeken we. Melden kan ook anoniem. Melden heeft nut! Dankzij die meldingen kunnen we doorpakken. Dat doen politie en het Openbaar Ministerie samen met de belastingdienst en gemeente om te bekijken of er naast de strafrechtelijke aanpak andere maatregelen nodig en mogelijk zijn.
De gemeente kan een pand sluiten om te voorkomen dat een nieuwe drugshandelaar er zijn intrek neemt. De belastingdienst kan onderzoeken of er sprake is van onverklaarbaar vermogen.

Informatie of iets verdachts gezien bel 0900-8844 of Meld Misdaad Anoniem 0800-7000. U kunt ook contact opnemen met u wijkagent. U kunt de wijkagent en meer informatie vinden op politie.nl

Heeft u de enquête al ingevuld met betrekking tot dumping van drugsafval? Wilt u dit misschien nog doen? Het neemt slecht enkele minuten tijd in beslag. Alvast bedankt!

Tekst Politie