Goeree-Overflakkee - Samen maken we Goeree-Overflakkee! Debby Roukens is columniste voor iGOnl, die om de week haar belevingen en gedachten zal verwoorden in een column. Debby is een "overkanter" die haar hart verloren heeft aan ons schitterende eiland Goeree-Overflakkee. Sinds twee jaar woont ze hier met haar gezin. En ze wil nooit meer weg! Roukens studeerde journalistiek en maatschappijgeschiedenis en werkte 19 jaar als programmamaker bij een regionale omroep. Lees hieronder haar nieuwste column: Examen.

Examen

Overal op het eiland zijn ze weer te zien; de vlaggen die vrolijk buiten wapperen met tassen in alle vormen, kleuren en maten eronder bungelend. Ik vind het altijd een gezellig gezicht, maar dit jaar vind ik het nog nét wat gezelliger. Bij ons hing er namelijk ook zo’n vlag, dus hier spreekt een trotse moeder. De stress van de afgelopen periode zijn we bijna alweer vergeten. En stressen was het; eerst de lessen die niet gevolgd konden worden, toen de aangepaste roosters, naar school met een mondkapje, lunches in afzondering met een zwaar uitgedunde groep leerlingen, het wekenlange blokken en daarna het eeuwige wachten op het verlossende telefoontje.

Gek dat ik me die stress van mezelf helemaal niet kan herinneren. Ik weet alleen nog de blijdschap en de vlag aan mijn ouderlijk huis. De politieauto die toevallig langs reed en stopte om te feliciteren toen ik met m’n cijferlijst poseerde onder die vlag. Het gefeliciteerd-spandoek dat door mijn beste vriend stiekem aan de garage was opgehangen. Mooie herinneringen. Ze gingen de afgelopen tijd regelmatig door mijn hoofd.

En nu breekt er een nieuwe periode aan. De periode van een niveau omhoog op dezelfde school, van een tussenjaar, van werken of studeren. Onze trots verruilt het eiland voor Zeeland. Aangezien iedereen die hoort dat we op Flakkee wonen toch al vraagt ‘hoe het bevalt in Zeeland’ lijkt die stap misschien niet heel groot, maar ik kamp nu al met een lege nest-syndroom. Ik kan wel al een beetje wennen, want de dag nadat de mentor belde om te feliciteren vertrok mevrouw met haar vader naar Italië om het behalen van haar diploma te vieren. Licht jaloers kijk ik op mijn telefoon naar alle WhatsAppjes met foto’s van Pompeï, de toren van Pisa en gigantische pizza’s op het terras.

Nog even een paar maanden genieten en dan loslaten. Geen spelletje meer aan het eind van de schooldag, niet mopperen over rondslingerende tassen… Maar ach, zo hoort het te gaan.

Alle geslaagde leerlingen van 2021…: GEFELICITEERD!!

En alle ouders van die geslaagde leerlingen: sterkte! Het was misschien geen ideaal jaar, maar het was zeker een jaar om nooit meer te vergeten.

Debby Roukens