12 mei 2021, Sommelsdijk - Water Natuur Hollandse Delta bracht op maandag 10 mei een bericht naar buiten dat het Waterschap geen rekening hield met het broedseizoen. Woensdag 12 mei reageert het Waterschap: "Waterschap Hollandse Delta heeft de snoeiwerkzaamheden aan de populieren aan de Sommelsdijk afgelopen vrijdag reeds stilgelegd, nadat er een melding binnenkwam van een broedende slobeend in de omgeving van de werkzaamheden. De snoei wordt na de zomervakantie hervat. Het snoeien van de bomen is nodig omdat er een gevaar is voor vallende takken. Het waterschap is daartoe verplicht vanwege de veiligheid. Voor de start van de werkzaamheden werden geen broedende vogels aangetroffen." Lees hieronder meer.

Water Natuurlijk Hollandse Delta bracht op 10 mei onderstaande tekst uit, waarop Het Waterschap heeft gereageerd (zie boven).

Water Natuurlijk 10 mei:

De broedtijd is voor vogels een kwetsbare tijd. Reden voor Water Natuurlijk Hollandse Delta op te roepen om hier rekening mee te houden bij werkzaamheden die verstorend kunnen zijn. Er zijn ook wettelijke regels waar iedereen zich aan moet houden. Helaas koos het waterschap Hollandse Delta er toch voor om door te gaan met bomen snoeien bij Sommelsdijk. Het is een bedreiging voor de vogels in dat gebied en dat moet stoppen. "In de sloot, slootkanten en dijktalud kun je nesten verwachten van wilde eend, meerkoet, waterhoen, gele kwikstaart, patrijs, fazant. Door de vallende zware takken en de bak van de kraan die langs komt, kun je er bijna zeker van zijn dat nesten soms met ouder verpletterd worden. Verder ligt aan de buitenkant van de dijk een kwetsbaar Natura2000 gebied." De fracties Natuur en Water Natuurlijk stelden schriftelijke vragen en vroegen het waterschap om te stoppen.

Wet Natuurbescherming

De bescherming van de natuur en ook van broedende vogels is geregeld in de Wet Natuurbescherming. Verstoren is verboden en voor veel werkzaamheden zijn vergunningen nodig. Dit om de weinige natuur die we in ons land hebben te beschermen. Waterschappen, maar ook andere overheden zijn uitgezonderd van de vergunningplicht als ze werken volgens een door de Minister vastgestelde gedragscode.

Voor het snoeien van bomen staan er ook regels in die gedragscode. Dit werk moet in principe gedaan worden buiten de broedtijd. De broedtijd begint op 15 maart volgens deze regels. Snoeien in de broedtijd kan wel als er in het terrein geen broedvogels voorkomen. Met onderzoek voordat het werk wordt uitgevoerd moet dit worden aangetoond.

Werkzaamheden

In opdracht van het waterschap Hollandse Delta worden bomen gesnoeid langs de buitendijk ter hoogte van de Westplaat bij Sommelsdijk. Met een hoogwerker en een kettingzaag worden zware takken afgezaagd. Deze vallen in de sloot, de slootkanten en het dijktalud. Vervolgens worden deze takken met een kraan bij elkaar geraapt en op hopen gezet. Dan komt de versnipperraar die hout versnipperd en voor afvoer in een wagen deponeert.

De man in de hoogwerker of op de kraan zou kijken of er nesten zijn. Er zouden een nest van buizerd en kraaiennesten aangetroffen zijn. De combinatie van werken met een kettingzaag of een kraan is en inventariseren op broedvogels is onmogelijk. Voor dit laatste ben je afhankelijk van het natuurlijk gedrag van de dieren, zoals bijvoorbeeld het afbakenen van een territorium door zang. Geen enkele vogel vertoont natuurlijk gedrag met het geweld van zware machines in de buurt.

Broedvogels kansloos

Nesten van kleinere vogels zoals vinken, putters en tjiftjafs in de bomen zullen meestal niet opgemerkt worden. Vogels lopen niet te koop met de plek waar ze nestelen. Dat geldt zeker voor grondbroeders. Bij gevaar verlaten ze onopvallend het nest of ze drukken zich en vertrouwen op hun schutkleur.

In de sloot, slootkanten en dijktalud kun je nesten verwachten van wilde eend, meerkoet, waterhoen, gele kwikstaart, patrijs, fazant. Deze nesten zijn nauwelijks te vinden. Wel werd het nest van slobeend aangetroffen. Door de vallende zware takken en de bak van de kraan die langs komt, kun je er bijna zeker van zijn dat nesten soms met ouder verpletterd worden. Verder ligt aan de buitenkant van de dijk een kwetsbaar Natura2000 gebied.

De fracties Natuur en Water Natuurlijk stelden schriftelijke vragen en vroegen het waterschap om te stoppen met het werk en na de broedtijd verder te gaan. Eenzelfde verzoek is gedaan door de Vereniging Natuur en Landschap Goeree Overflakkee. Tot op heden gaat het werk gewoon door.

Door Joost Kievit, Water Natuurlijk Hollandse Delta