Goeree-Overflakkee - Het Besluit bijstandverlening zelfstandigen (Bbz) is een gemeentelijke kredietregeling voor zelfstandige ondernemers met financiële problemen. Verschillende groepen komen ervoor in aanmerking. De vorm en de voorwaarden verschillen per situatie. Het besluit betreft (gevestigde) zelfstandig ondernemers. Lees hieronder meer.

De volgende 3 groepen zelfstandigen komen in aanmerking voor financiële ondersteuning:

  • Zelfstandig ondernemers die vanuit de bijstand een bedrijf willen starten
  • gevestigde zelfstandig ondernemers in tijdelijke financiële problemen, waarvan het bedrijf nu of in de toekomst levensvatbaar is
  • zelfstandig ondernemers, die het voornemen hebben om hun niet-levensvatbaar bedrijf te beëindigen.

Definitie zelfstandig ondernemer

Binnen de Bbz-regeling wordt onder een zelfstandig ondernemer verstaan:

  • Een belanghebbende van 18 jaar tot de AOW-gerechtigde leeftijd
  • Iemand die arbeid in een eigen bedrijf arbeid levert of een zelfstandig beroep uitoefent in Nederland en daar in zijn inkomensvoorziening van afhankelijk is
  • én voldoet aan de wettelijke vereisten voor de uitoefening daarvan;
  • én voldoet aan het urencriterium zoals opgenomen in artikel 3.67 van de Wet inkomstenbelasting 2001 (1225 uur werkzaam in bedrijf per kalenderjaar)

Definitie levensvatbaar bedrijf

Eén van de criteria om in aanmerking te komen voor het Bbz is dat uit het bedrijf nu of in de nabije toekomst, na hulpverlening vanuit het Bbz, een inkomen kan worden gegenereerd dat hoger is dan de bijstandsnorm.

Bij de hulpverlening vanuit de Tozo wordt de levensvatbaarheid niet beoordeeld. Als met ingang van 1 juli 2021 de Tozo eindigt en ondersteuning vanuit de overheid noodzakelijk blijft, dan wordt er een levensvatbaarheidstoets uitgevoerd.

Vormen van hulpverlening

Binnen het Bbz zijn twee vormen van hulpverlening mogelijk, die ook samen kunnen voorkomen:

  • Uitkering voor levensonderhoud ter hoogte van de maandelijkse norm voor de bijstand
  • Verstrekking van een bedrijfskrediet tot een maximum van € 205.410,00

De uitkering voor levensonderhoud wordt in eerste instantie verstrekt in de vorm van een renteloze lening. Deze lening kan geheel of gedeeltelijk worden omgezet in een uitkering als na afloop van het boekjaar blijkt dat het inkomen lager is dan de betreffende norm voor de bijstand.

De rente op het bedrijfskrediet bedraagt 8%. De looptijd is maximaal 10 jaar.

Bbz-Aanvraag indienen

Een aanvraag voor een Bbz-uitkering en/of bedrijfskrediet kan worden ingediend bij de gemeente. Voordat u een aanvraag indient wordt u verzocht om een afspraak te maken voor een intakegesprek. Tijdens dit intakegesprek bespreken wij met u uw financiële situatie en de mogelijkheden voor bijstandsverlening op grond van het Bbz.

Indien uw Tozo-uitkering eindigt op 30 juni 2021 en u ook na deze datum behoefte heeft aan ondersteuning dan verzoeken wij u om vanaf 1 juni 2021 contact op te nemen met de gemeente.

Bron gemeente Goeree-Overflakkee.