[video] Mei 2021, Goeree-Overflakkee - In 2019 en 2020 herdachten we het einde van de Tweede Wereldoorlog en vierden we in Nederland dat we sindsdien weer in vrijheid leven. Het jaarthema van 2021 is dan ook 'Na 75 jaar vrijheid'. Dit is een jaar waarin we de balans opmaken: waar staan we nu? Hoe vrij zijn we in 2021? Inmiddels heel wat jaren geleden maakte KabelTV Goeree-Overflakkee (nu RTV Slogo) opnames met Kees Mourik. Hij vertelt, al rijdend vanuit een legerauto, over de "oorlog op Flakkee". Bekijk de opname uit 2012 hieronder.

Koole Media Service publiceerde jarenlang de columns van Kees Mourik. Eerst op een vaste teletekstpagina achter de KabelTV en later bij de columns op iGO.nl, de informatiewebsite van Goeree-Overflakkee. Helaas is deze markante persoonlijkheid overleden, maar deze man heeft ons veel nagelaten. Velen kenden hem als "dat mannetje dat altijd in Menheerse op z'n oude trekker reed". Kees was vol van plaatselijke, maar ook Brusselse politiek en wist te boeien met "verhealen uut ut verleejen". Het is bijna 4 mei en 'we gedenken...'.

Kees op film

De filmcrew van KabelTV (nu RTV SLOGO) maakte soms heel bijzondere en ook indrukwekkende opnames. Zo nam KabelTV Kees Mourik eens mee in een legerjeep, om hem te laten vertellen over 'de oorlog op Flakkee'.

"Om Kees op zijn gemak te stellen zijn we destijds gaan rijden met hem. Hij zat altijd bomvol verhalen, maar zodra er een camera verscheen probeerde Kees netjes Hollands te praten. Dat was "geen gehoor" en het paste niet bij hem. Dus met een cameraman én -vrouw achterin de, voor Kees speciaal geprepareerde, "oorlogsauto" zijn we gaan rijden en al snel was Kees op z'n gemak en vertelde, in dialect, over de indrukwekkende gebeurtenissen uit de oorlog. Terwijl hij vertelt rijden we naar de plaatsen waar het over gaat in zijn verhaal."

Bekijk hieronder de op 27 januari 2012 geplaatste video: 'Kees Mourik vertelt over de oorlog op Flakkee'.