31 maart 2021, Oude-Tonge - Aan initiatieven heeft het nooit ontbroken bij GoedvoorGoed, maar deze keer is men wel met een heel bijzonder project gestart. Op de locatie in Oude-Tonge staat, in de werkplaats, een groot onderstel te wachten op een geheel nieuwe opbouw. "Dit wordt eigenlijk het voorbeeld zoals wij het in de toekomst willen gaan doen", vertelt een enthousiaste Joost van Welsenis van GoedvoorGoed. "Het is de eerste uitvoering van iets geheel nieuws. Bij ons, in het circulair ambachtscentrum, draait alles om het hergebruik en herbestemmimg van de goederen en grondstoffen. Hoe mooi is het om dan op deze wijze van iets ouds weer iets heel nieuws te bouwen? We hebben intussen onze bouwmarkt opgezet met gebruikte materialen en een eigen werkplaats ingericht en gaan nu ons eerste tinyhouse bouwen." Lees hieronder meer.

Vervolg

Overal verschijnen momenteel tinyhouses en het wonen in deze "kleine huizen" neemt een enorme vlucht. Op zich is de fabricage niet nieuw, maar met de manier waarop het gebouwd wordt wil GoedvoorGoed zich wel degelijk onderscheiden.

"Natuurlijk gebeurt het op 'z'n GoedvoorGoeds'. Dat betekent dat we alleen restproducten en gebruikte materialen nemen van de milieustraat en uit ons eigen ambachtelijke centrum. Daarnaast hopen we van andere partijen ook restproducten te kunnen gebruiken. We zijn al in gesprek met andere enthousiaste bedrijven voor deze restproducten."

Terwijl het metalen onderstel voor het nieuwe project naar binnen wordt gereden zijn diverse medewerkers al druk in de weer met allerlei materialen. "Hoe wij dit doen is echt wel uniek te noemen", vertelt van Welsenis. "De hele productie gebeurt door onze eigen medewerkers. Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Dat zijn mensen die een opleiding volgen tot b.v. timmerman maar ook medewerkers die gebruik maken van de dagbesteding. We hebben een bont gezelschap bij GoedvoorGoed met ervaring op allerlei gebieden. Het is toch fantastisch dat we de ervaren vakmensen weer kunnen koppelen aan nieuwe talenten?"

Architecten betrokken

Bij de productie zijn twee architecten betrokken van Goeree-Overflakkee. Kees van Wyckhuyse en Joop Bensdorp weten alles van duurzaam en circulair bouwen. Bovendien is het een afstudeerproject van drie studenten van de HAN, Hogeschool Arnhem-Nijmegen. Zij zijn dan ook nauw betrokken bij de uitvoering. "We richten ons in eerste instantie op de bewoning door jongeren. En zien ze het liefst op een plek, met woonbestemming, aan de rand van een dorp op Goeree-Overflakkee. Hiervoor voeren wij al gesprekken. Ook voor kleine gezinnen zou deze woonvorm uitermate geschikt zijn. We kunnen de huizen ook schakelen en alles blijft betaalbaar. We verwachten er veel van, want steeds meer mensen kiezen er voor om kleiner en dichterbij de natuur te wonen. Het vinden van een woning is, zeker onder de jongeren, een probleem en we hopen hier een beetje aan bij te kunnen dragen." Het is de bedoeling dat de tinyhouses zowel voor verhuur, als voor verkoop beschikbaar komen.