Goeree-Overflakkee - Pieter Grinwis geboren en getogen op Goeree-Overflakkee en nummer 5 op de lijst van de ChristenUnie, was vrijdag 5 maart 2021 te gast op ons eiland. "Het was een prachtige dag. Een heerlijk zonnetje en een aantal mooie bezoeken!" Een bezoek aan de visafslag en het Visserij-innovatiecentrum in Stellendam. Aan De Huiskaemer in Melissant en gemengd agrarisch bedrijf Ras in Den Bommel en tot slot een bezoek aan familiebedrijf Dogterom akkerbouw- en bloembollenteelt in Oude-Tonge. Lees hieronder een verslag.

Visafslag en Visserij-innovatiecentrum Stellendam

Het begon met een bezoek aan de visafslag en het Visserij-innovatiecentrum in Stellendam. Waar een interessante rondleiding werd gegeven door Johan Baaij en Hans Juch. Er was volop activiteit in de haven en genoeg ruimte voor gesprek. Aan het eind van het bezoek was er ook nog een ontmoeting met Johan van Nieuwenhuijzen van de UFA.

De Huiskaemer Melissant

Daarna naar De Huiskaemer in Melissant, waar Leo Pronk, Pieter meenam in de plannen die begin september gaan starten. Wonen en dagbesteding voor mensen met een beperking. Een logeerplek voor kinderen en op termijn ook mogelijkheden voor mensen met dementie. Mooie plannen op een prachtige groene locatie, midden in de polder!

Agrarisch bedrijf Ras Den Bommel

Vervolgens was het gemengd agrarisch bedrijf Ras in Den Bommel aan de beurt, waar Jaap Jan Ras Pieter uitgebreid rondleidde. Een mooi bedrijf met een grote inzet om zo duurzaam mogelijk te werken. De biogasinstallatie is daar een onderdeel van, deze zorgt voor het vergisten van de mest van het rundvee en levert groen gas op.

Familiebedrijf Dogterom akkerbouw- en bloembollenteelt Oude-Tonge

Tot slot een bezoek aan familiebedrijf Dogterom akkerbouw- en bloembollenteelt in Oude-Tonge, waar Jacobjan Dogterom de gastheer was. Ook daar zeer veel oog voor duurzaam werken en voorlopers in innovatieve plannen rond o.a. zonnepanelen en waterstof. Om zo goed mogelijk invulling te geven aan het rentmeesterschap wordt er vooruitstrevend gewerkt en worden uitdagingen niet geschuwd.

In gesprek

Bij alle locaties was er veel ruimte om in gesprek te gaan. Pieter heeft veel vragen kunnen stellen en genoeg tips en suggesties gekregen om in Den Haag mee aan de slag te gaan!

Al met al kreeg Pieter Grinwis een mooi beeld van ons eiland, waar veel innovatie plaatsvindt, waar mensen hun nek uit durven steken en pionieren voor een duurzamere wereld voor mens en natuur. Organisaties en ondernemingen om trots op te zijn!