Goeree-Overflakkee - Samen maken we Goeree-Overflakkee! Debby Roukens is columniste voor iGOnl, die om de week haar belevingen en gedachten zal verwoorden in een column. Debby is een "overkanter" die haar hart verloren heeft aan ons schitterende eiland Goeree-Overflakkee. Sinds twee jaar woont ze hier met haar gezin. En ze wil nooit meer weg! Roukens studeerde journalistiek en maatschappijgeschiedenis en werkte 19 jaar als programmamaker bij een regionale omroep. Debby: "Samen met mijn net-zo-begaan-met-het-milieu-vriendin schreef ik me in voor een training die we volgden op een zonnige droge dag in Stellendam...." Lees hieronder haar nieuwste column: TROEP.

Vervolg

TROEP

Ik houd van dieren en ik houd van de natuur, daarom mag ik mijzelf sinds anderhalf jaar ‘Rivierafvalonderzoeker’ noemen. Samen met mijn net-zo-begaan-met-het-milieu-vriendin schreef ik me in voor een training die we volgden op een zonnige droge dag in Stellendam. We hoorden dingen die we eigenlijk al wisten (veel zwerfafval wordt gevormd door blikjes en peuken), maar we kregen ook voor ons totaal nieuwe informatie (wattenstaafjes zijn een grote bron van vervuiling omdat mensen ze door de wc spoelen). Na het informatieve gedeelte volgde er een vegetarische lunch (ook goed voor dier en milieu!) en daarna gingen we aan de slag. Langs het strandje bij A Seal mochten we gewapend met grijpers en vuilniszak kijken wat we zoal tegenkwamen. We raapten vooral veel stukken plastic, maar ook visdraad, blikjes, peuken en flessen. In de bijzondere vondsten-categorie (met de nadruk op GOOR) zelfs een condoom, vieze zakdoekjes en gebruikt wc-papier. Het briefje van 5 dat mijn vriendin vond maakte die eerdere vondsten gelukkig weer een beetje goed.

Het was een leerzame dag. Zo vertelde onze begeleider dat de vervuiling heel erg verschilt per oever. Langs de Rijn vind je niet dezelfde troep als langs het Haringvliet. Het idee van inventariseren wat waar aanspoelt is dan ook dat de grote(re) vervuilers kunnen worden aangesproken. In een havengebied spoelden bijvoorbeeld steeds oordoppen aan. Het bleek dat er in de buurt gebruik werd gemaakt van oordoppen voor eenmalig gebruik. Na een gesprek met het bedrijf dat die doppen gebruikte werd overgegaan op herbruikbare en de vervuiling werd aanzienlijk minder.

Een ervaring en ieder een volle vuilniszak rijker rondden we de dag af. Voor ons begon het avontuur toen eigenlijk pas. Vijf jaar lang gaan we elk voor- en najaar naar een vaste plek om troep op te ruimen en te inventariseren. Het is opmerkelijk hoe snel je patronen ziet. In de vloedlijn tref je opvallend veel flessen en blikjes aan. Dat statiegeld komt dus geen moment te vroeg. Stukken plastic en piepschuim vind je ook heel veel, maar helaas is daarvan lang niet altijd te achterhalen waar ze vandaan komen. Wanneer het wel te achterhalen is kan de fabrikant gevraagd worden over te stappen op bijvoorbeeld papier, dat minder belastend is voor het milieu. Zo zitten de keelsnoepjes van Anta flu bijvoorbeeld inmiddels niet meer in plastic, maar in papieren wikkels.

Mijn opruimwoede beperkt zich trouwens niet tot het afval langs de rivieren. Wanneer Ik buiten loop met mijn honden raap ik behalve hun poep ook het zwerfafval op dat ik tegenkom. En dat wordt gewaardeerd; mensen die langslopen of fietsen steken regelmatig hun duim omhoog of geven een compliment.

Een enkeling vindt het raar. Toen ik andermans vuurwerkafval aan het opvegen was werd ik door een kennis zelfs voor gek verklaard. Natuurlijk, goed beschouwd is het belachelijk dat je troep opruimt die door iemand anders gemaakt is. Aan de andere kant realiseer ik me dat iemand die troep op straat gooit zich er niet aan stoort, anders zou hij/zij het (neem ik aan) sowieso niet op straat gooien. Wachten tot die persoon het gaat opruimen is dus totaal zinloos. Dus vind jij zwerfafval ook zo vervelend? Raap het op! De omgeving en de buurt zullen je dankbaar zijn. En het kost minder energie dan je eraan ergeren.

PS Ook interesse om Rivierafvalonderzoek te doen? Klik dan HIER. Voor schoonmaakacties op Goeree-Overflakkee kun je onder meer kijken op de Facebookpagina ‘Schoon Goeree-Overflakkee’.