Goeree-Overflakkee - Samen sterk: vertel en deel jouw verhaal als Flakkeese ondernemer; wat geeft jou moed en hoop voor de toekomst op ons fantastische eiland en hoe kunnen mensen jou/ je bedrijf blijven bereiken in deze lastige tijd met alle maatregelen rond het Covid-19 virus? Deel! door te mailen naar de redactie van lokale televisie RTV SLOGO en www.iGO.nl: info@iGO.nl. Deze keer Jaap Reedijk- www.jaapreedijk.com aan het woord. -Als ik ze niet fotografeer dan schilder ik ze wel- Lees hieronder meer!

Vervolg

Voor sommige ondernemers, zoals winkeliers lokale boeren, telers of tuinders is het niet makkelijk om 'je waar aan de man te brengen'. In een overzicht van huis-verkooppunten en boerderijwinkels op Goeree-Overflakkee vind je adressen.

Lokale ondernemers Goeree-Overflakkee delen hun verhaal! - Jaap Reedijk

Afgelopen jaar vroeg behoorlijk wat flexibiliteit van veel ondernemers, zo in het atelier van Jaap Reedijk.

-Als ik ze niet fotografeer dan schilder ik ze wel-

Jaap: "Als plotseling het grootste gedeelte van je inkomen weg valt dan hakt dat er stevig in en moet je alles omgooien."

Jaap Reedijk is naast beeldend kunstenaar ook theater en muziekfotograaf. Gemiddeld werkt hij zo’n vier dagen in de week voor en met diverse artiesten en evenementen. Door de coronacrisis viel alles weg en moest hij zijn creativiteit op een andere manier aanspreken.

Corona uitbraak

"Het laatste wat ik fotografeerde was een weekend met diverse artiesten in een Limburgs kasteel. Er waren 100 mensen dicht op elkaar met bekende Nederlandse artiesten maar ook internationale muzikanten. Sommigen net terug uit de brandhaard Tirol. Achteraf hebben we ontzettend geluk gehad. De organisator van dit privéfeest heeft wekenlang in coma gelegen maar is gelukkig goed herstellende. Voor mij was dit de streep door veel werk. Alle theaterfotografie viel weg. Ik fotografeer, normaal gesproken, de grote cabaretfestivals, muziekevenementen en veel voorstellingen voor artiesten. Ik heb drie kleine dingen kunnen doen met 30 personen publiek maar dat was het dan wel."

Rob de Nijs

"Gelukkig kwam er in die periode de nieuwe cd, lp en het boek van Rob de Nijs. Ik heb hiervoor de fotografie gedaan en alle publicaties in de pers en op tv gingen gepaard met mijn foto’s. Dat was dan een opsteker zowel op creatief als op financieel gebied.”

Het was maar een druppel op de plaat want door zijn verschillende werkzaamheden als kunstenaar en fotograaf viel hij in eerste instantie tussen alle overheidssteun in."

Omschakelen

Een kunstenaar is creatief dus richtte Jaap ook zijn pijlen op zijn kunst. De werktafels werden vol gezet, de studiolampen gingen aan en hij dook zijn atelier in. "Als ik ze niet kan fotograferen dan ga ik ze wel schilderen", zei de kunstenaar en ook de sterren die hij voorheen wekelijks fotografeerde kwamen nu geschilderd op het doek.

"Het is weer een heel andere ervaring om nu je schilderijen te bezorgen bij de artiest i.p.v. de foto's. Ik had een groot doek van Ramses Shaffy gemaakt en dat moest ik naar het Gooi brengen. Dan sta je daar plotseling met je schilderij bij een artiest op zijn grote landgoed met een enorme klassiek landhuis. Weer even iets heel anders dan in je eigen fotostudio of het theater."

Reedijk is blij dat hij zijn kunst als uitlaatklep heeft: "Ik heb gelukkig het atelier ‘Kunstenmaker’ (onderdeel van GoedvoorGoed) aan de Lijnbaan in Middelharnis waar het fijn en ontspannen werken is. Als ik daar werk is er altijd wel vrolijkheid en beweging in tegenstelling tot mijn eigen atelier want daar is het nu aanmerkelijk stiller. Dat zit, met mijn fotostudio, op de bovenetage van de woonwinkel 19Toen op de grens van Middelharnis en Sommelsdijk (Holland-Zeeland).

De winkel is ook gesloten voor het publiek en ook mijn galerie mag niet open. Gelukkig kunnen we online veel doen en is mijn werk ook via internet te zien en te koop."

Onlinegalerie

Het zijn nu veel kleine stukjes die voor de inkomsten moeten zorgen. "Ik heb een trouwe, groeiende, club van mensen die via mijn kunstuitleen schilderijen en foto’s huren. Dat is ook een vaste bron van inkomsten. Online is er genoeg om te kiezen en ik breng en haal de werken nu bij de klant, als het niet verzonden kan worden.

Zolang ik het gezond kan houden werk ik, met de coronaregels, op mijn eigen manier. Het is vaak improviseren maar ik merk dat de beeldende kunst zeker zo belangrijk is als de theater en muziekfotografie. Daarnaast mag ik zo af en toe ook mooie dingen ontwerpen om als monumentale buitenkunst te plaatsen zoals onlangs het kunstwerk van de tram in Dirksland. Zo sprokkel ik, met diverse stukjes, het beleg voor de boterham bij elkaar."

--

Eerder waren aan het woord:

Emile Koole, 't Klassiekerhuis (1)

Petra Hoek, dansschool Petra Hoek (2)

Ergotherapeut Ellen van Rossum (3)

Ineke van Wageningen, EverJeans (4)

Shirley Peperkamp, eXperia Services (5)