Sommelsdijk - Een nieuwe column van onze burgemeester. Burgemeester Ada Grootenboer-Dubbelman schrijft tweewekelijks een actuele column. Haar column van deze week heet 'We zijn er nog niet!'. Ze schrijft: "We stropen onze mouwen op.’ Kent u de advertentie van de Rijksoverheid met deze tekst? Waarschijnlijk wel, van alle kanten kregen we de afgelopen weken informatie over de vaccinatiestrategie van ons land..." Lees hieronder de hele column: We zijn er nog niet!

We zijn er nog niet!

"We stropen onze mouwen op.’ Kent u de advertentie van de Rijksoverheid met deze tekst? Waarschijnlijk wel, van alle kanten kregen we de afgelopen weken informatie over de vaccinatiestrategie van ons land. De eerste duizenden mensen hebben hun eerste prik met het BioNTech/Pfizer-vaccin inmiddels gehad!

Ik denk dat ik het taalgrapje van mouwen opstropen niet hoef uit te leggen, maar het zinnetje zegt in elk geval veel meer dan dat we klaar moeten zitten voor de prik in onze bovenarm. Mouwen opstropen zegt ook dat er nog heel veel werk aan komt. Zeker niet alleen op het gebied van vaccineren. De verwachting is dat pas aan het einde van het derde kwartaal iedereen die dat wil de inenting tegen het virus heeft gehad. Op Goeree-Overflakkee wordt het Prieel in recreatiecentrum De Staver in Sommelsdijk mogelijk de plek waar vaccinatie gaat plaatsvinden. De voorberei­dingen hiervoor zijn begonnen, waaronder het goedkeuren van de locatie door de GGD. Vaccineren is gratis en vrijwillig. Maar hoe meer mensen kiezen voor de prik(ken), hoe beter we kunnen voorkomen dat het coronavirus zich verder verspreidt. We beschermen zo de kwetsbaren, verminderen de druk op de zorg en krijgen dan wat meer vrijheden terug.

Stapje voor stapje. De verwachting is niet dat door de eerste vaccinatierondes de verspreiding van het virus kan worden gestopt. De mensen die gevaccineerd worden zijn niet de grote verspreiders. Wel is de verwachting dat het sterftecijfer zal dalen. Kwetsbaren en ouderen zijn beschermd, waardoor ook de toestroom van coronapatiënten naar het ziekenhuis hopelijk zal dalen.

Maar er is nog geen reden om opgelucht adem te halen en de teugels te laten vieren. Er was afgelopen woensdag blijdschap bij de eerste prik die werd gezet: Sanna Elkadiri, medewerkster van verpleeghuis Het Wereldhuis in Veghel, voelde de ogen van heel Nederland op zich gericht. Ze vertelde hoe ze werkt met dementerende mensen. Knuffelen of een kus krijgen was daar heel normaal, maar is dat nu niet meer. Daar verlangde ze naar terug en daarom koos zij voor vaccinatie. Terug naar ‘normaal’. We herkennen dat verlangen allemaal wel, denk ik.

Maar normaal is het nu nog zeker niet. Ouders en leerkrachten zijn momenteel weer druk met het thuisonderwijs. Ondernemers van gesloten niet-essentiële winkels zoeken creatieve manieren om toch wat te kunnen verdienen. Ook ziekenhuizen kunnen nog niet de reguliere planbare zorg bieden. Nog steeds zijn de besmettingscijfers te hoog. Maar ondanks dat alles zijn de eerste stappen op de goede weg al wel gezet, dus houd vol!

Misschien is het nu zelfs nog iets moeilijker dan de maanden hiervoor, maar het is heel belangrijk om ook de komende maanden nog zoveel mogelijk thuis te werken, goed en vaak de handen te wassen en 1,5 meter afstand te houden. En ook testen - bij klachten - blijft belangrijk.

We zijn er op meer vlakken nog niet. Dit jaar gaan we als het ware ook ‘het net op’ ophalen en zien en merken we alle effecten van de coronapandemie op onze samenleving. Dat benoemde ik ook in mijn nieuwjaarstoespraak. Dat er nadelige gevolgen zijn, dat is overduidelijk. Met hogere werkloosheid, meer schuldenproblematiek en faillissementen tot gevolg. Maar juist nu is het ook heel hard nodig dat we onze mouwen opstropen en aan de slag gaan. We hebben elkaar nodig om er bovenop te komen. En dat gaat lukken! Laten we allemaal onze mouwen opstropen!"

Met vriendelijke groet,

Ada Grootenboer-Dubbelman