Goeree-Overflakkee - Samen sterk: vertel en deel jouw verhaal als Flakkeese ondernemer; wat geeft jou moed en hoop voor de toekomst op ons fantastische eiland en hoe kunnen mensen jou/ je bedrijf blijven bereiken in deze lastige tijd met alle maatregelen rond het Covid-19 virus? Deel! door te mailen naar de redactie van lokale televisie RTV SLOGO en www.iGO.nl: info@iGO.nl. Deze keer ergotherapeut Ellen van Rossum aan het woord, lees hieronder verder!

Vervolg

Voor sommige ondernemers, zoals winkeliers lokale boeren, telers of tuinders is het niet makkelijk om 'je waar aan de man te brengen'. In een overzicht van huis-verkooppunten en boerderijwinkels op Goeree-Overflakkee vind je adressen.

Lokale ondernemers Goeree-Overflakkee delen hun verhaal! - Ellen van Rossum

Afgelopen jaar vroeg behoorlijk wat flexibiliteit van veel ondernemers, zo ook van Ellen van Rossum, ergotherapeut bij ergotherapie-oostflakkee.nl

Ellen: "Corona, corona, corona.. Het "hot item" van de afgelopen maanden. Gespreksonderwerp van de dag. Heet hangijzer, dreigende boze wolk, iets wat continue in onze nek hijgt. Angst, onzekerheid, eenzaamheid, verdriet, teleurstelling… allemaal emoties die naar boven komen. Een jaar geleden had ik echt niet gedacht dat ooit iemand me op zou leggen niet meer te mogen werken. Dat vrijheidsbeperkingen worden opgelegd. Maar, laten we eerlijk zijn: gezondheid en veiligheid gaat boven alles. Dus hebben we ons door die periode (voorjaar 2020) heen geslagen.

Nu zitten we inmiddels midden in de 2e (of 3e?) golf en zijn zelfs alle winkels gesloten. Gelukkig is er dit keer een splitsing gemaakt tussen de contactberoepen. Hierdoor kan ik, als ergotherapeut, mijn werk blijven doen. Natuurlijk ben ik daar super blij mee en dankbaar voor! Het gaat namelijk veelal om kwetsbare mensen, die daadwerkelijk hulp nodig hebben. Tegelijkertijd realiseer ik me wat voor risico’s ik daarmee zelf loop. En hoe vaak ik me (vanwege bepaalde taken binnen mijn werk) niet aan die 1,5 meter regel kan houden.. Tja.. Het is dubbel allemaal. Maar voor wie niet?

In gedachten ben ik bij alle ondernemers die getroffen worden door de maatregelen. Maar ook bij alle mensen die getroffen zijn door het coronavirus. Nee, het is geen griepje! Veel mensen ervaren maanden na de besmetting nog steeds heftige gevolgen van het virus. De meest bizarre situaties zijn de revue gepasseerd. Gelukkig kan ik als ergotherapeut ook iets betekenen voor deze mensen, die vaak moedeloos worden van de lang aanhoudende klachten én van het steeds terugkerende antwoord: “ik weet het niet”. Nee, niemand weet het. Niemand weet precies wat de gevolgen van het coronavirus zijn op lange termijn. Niemand weet precies hoe het herstel verloopt. Ik ook niet.. Wat ik wel weet, is dat ik mensen kan helpen en coachen gedurende hun herstel.

Als ergotherapeut kijk ik naar de belasting en belastbaarheid van iemand. Waar liggen iemands grenzen? Hoe zorg je ervoor dat je belangrijke dingen (en noodzakelijke) dingen zo verdeeld over de week dat je binnen je grenzen blijft? Hoe en wanneer neem je je rust? En wanneer is het moment om op te bouwen? Kan iemand al beginnen met werken? Enz. Het is fijn om mensen die het coronavirus hebben door gemaakt een stapje de goede richting in te kunnen helpen. Soms gebeurd dit op de praktijk, soms bij mensen thuis maar ook steeds vaker digitaal. In het begin zijn “digitale” gesprekken heel vreemd, maar nu voelt het gek genoeg heel “veilig”! En even heerlijk om het mondkapje even af te kunnen doen.

Natuurlijk gaan ook de reguliere hulpvragen door. Hoewel in de ziekenhuizen veel zorg wordt uitgesteld, blijft ergotherapie nog steeds nodig! Mensen blijven namelijk vallen, gaan achteruit in hun doen en denken en willen nog steeds zo lang mogelijk thuis blijven wonen. Als ergotherapeut heb ik een heel gevarieerde werkdag. Zo komen er allerlei vragen voorbij. Van het zelfstandig leren aantrekken van steunkousen tot scootmobiel training. Van een woning advies tot het maken van een spalk. Ik geniet van die variatie, mijn werk is nooit saai!"

Voor meer info: ergotherapie-oostflakkee.nl

Ellen van Rossum.

--

Eerder waren aan het woord:

Emile Koole, 't Klassiekerhuis (1)

Petra Hoek, dansschool Petra Hoek (2)

Ergotherapeut Ellen van Rossum (3)