1 januari 2021, Goeree-Overflakkee - Op veel plaatsen op ons eiland werd met Oud en Nieuw toch vuurwerk afgeschoten. Wel is de conclusie dat de avond "prima" is verlopen: geen rellen en geen gewonden. Al weken waren soms heftige klappen te horen, dat leek niet "anders dan anders". Naar mate middennacht naderde hielden velen de adem in of er gehoor zou worden gegeven aan het verbod om vuurwerk af te steken. Lees hieronder meer.

Vervolg

Door een oogarts van het Oogziekenhuis in Rotterdam werd gesproken van de '...rustigste Oud en Nieuw in de 23 jaar dat ik dit doe". Hij en zijn collega's hebben vannacht één geval van vuurwerkletsel en twee gewonden met carbidletsel behandeld. "Dat letsel viel ook nog eens mee." Op het eiland was het rustiger dan anders, toch braken wel diverse vreugdevuren uit en er werd op sommige plaatsen carbid geschoten.

Rustig verlopen

Op Oudejaarsavond 2020 werd via, meer dan veertig, streams op goodbye2020.nl afscheid genomen van het oude jaar tijdens het online thuisfestival GOODBYE 2020. Doordat er zoveel bij de mensen thuis georganiseerd werd, waren er waarschijnlijk beduidend veel minder mensen op de been. Er werden veel tips gedeeld om thuis zo veilig en coronaproof- mogelijk de Feestdagen door te komen. Geslaagd was ook het online gametoernooi van Goeree-Overflakkee: GO Esports League! In dit online evenement namen jongeren van Flakkee het tussen 28 en 31 december 2020 tegen elkaar op in online games.

Kat- en muisspel

Oud en Nieuw op Goeree-Overflakkee was ook, zoals ieder jaar, een kat-en muisspel tussen een groep (niet gamende) jongeren en jongvolwassenen en de politie op het eiland. Zij proberen zo creatief mogelijk tóch het Oud en Nieuw te vieren dat ze iedere jaar doen. Er werden op diverse plekken op ons eiland stapels banden in brand gestoken en carbid geschoten. Eén van de carbid-schieters: "We hebben hier een mooie afgelegen plek, waar we niemand tot last zijn. Politie is langs geweest en heeft ook gezien dat we niemand tot last en geen gevaarlijke dingen aan het doen zijn. Dit doen we al jaren, we weten waar we mee bezig zijn en houden goed afstand tot elkaar."

Thuisvuurwerk

In de dagen voor Kerst en Oud en Nieuw kon vuurwerk, wat dus dit jaar in verband met het verbod op vuurwerk niet gebruikt mocht worden, worden ingeleverd. Inwoners van Rotterdam en omliggende gemeenten, zoals Goeree-Overflakkee, konden op drie dagen op gezette tijden hun (illegaal) vuurwerk inleveren bij de politie, op enkele locaties in Rotterdam. Toch waren sommigen niet van plan hun vuurwerk in te leveren of te laten liggen voor een volgend jaar. Er ging echt wel wat sier- en knalvuurwerk de lucht in boven Flakkee rond middennacht.

Voor zover bekend werden er geen aanhoudingen verricht, maar we wachten nog op cijfers van politie. Ook op de cijfers van kosten naar aanleiding van vernielingen die gepleegd zouden zijn, wordt nog gewacht.

[Update] Woordvoerder politie: Op Goeree-Overflakkee heeft de ME zich tweemaal ‘laten zien’. En dat bleek genoeg. Er is geen geweld gebruikt".

  • Goedereede; groep van zo’n 60 mensen en brandende caravan.
  • Sommelsdijk; wat onrust, maar ook daar keerde de rust snel weer.