Sommelsdijk - Een nieuwe column van onze burgemeester. Burgemeester Ada Grootenboer-Dubbelman van onze prachtige gemeente Goeree-Overflakkee schrijft tweewekelijks een actuele column. Haar column van deze week heet 'Veilig'. Ze schrijft: "Ik mocht kerstavond een lichtje aansteken bij het graf van Beije Soldaat (14) en Cornelis (14), Marinus (11) en Gerardus (9) de Bruin. De drie boertjes kwamen samen met hun buurjongen om het leven door een explosie op het gors tussen Herkingen en Melissant. ‘Hier rusten onze lieve jongens’ staat er op de grafsteen. Aangrijpend...." Lees hieronder verder.

Veilig

"Bij 75 oorlogsgraven op Goeree-Overflakkee brandde deze kerst een lichtje. Bij de graven van omgekomen geallieerde militairen, bij Flakkeese militairen, bij verzetsstrijders en bij omgekomen inwoners. Op ruim 350 locaties in Nederland werden kaarsjes aangestoken om oorlogsslachtoffers te herdenken. In onze gemeente nam stichting WO2GO het initiatief.

Ik mocht kerstavond 24 december een lichtje aansteken bij het graf van Beije Soldaat (14) en Cornelis (14), Marinus (11) en Gerardus (9) de Bruin. De drie boertjes kwamen samen met hun buurjongen om het leven door een explosie op het gors tussen Herkingen en Melissant. ‘Hier rusten onze lieve jongens’ staat er op de grafsteen. Aangrijpend en confronterend. Wat een onmenselijk verdriet!

De lichtjes bij de oorlogsgraven zijn inmiddels uit, maar de herinnering aan de slachtoffers blijft. Dat is goed, dat is nodig. Het is een bewogen jaar geweest ook met angst, verdriet en zorgen, maar het is verder niet te vergelijken met die verschrikkelijke oorlogstijd. Ik ben dankbaar dat we hier in vrede mogen leven in een veilige omgeving.

Dat is heel veel waard. Met het oog op de jaarwisseling wil ik dat graag weer eens benadrukken. Er wordt soms gezegd dat de straten in Nederland rond oud en nieuw veranderen in een oorlogsgebied. Vernielingen hier, branden daar. Hoe later, hoe grimmiger de sfeer. Opgelucht als het weer voorbij is zonder grote ongelukken en schade. Voor mij als burgemeester is oud en nieuw altijd spannend. Vorige jaarwisseling was er voor bijna 100.000 euro aan schade. Stelt u zich eens voor wat we allemaal met dit bedrag hadden kunnen doen voor onze inwoners.

Oud en nieuw hoort een feest van ons allemaal te zijn. Zoals alles dit jaar zal de jaarwisseling anders zijn dan andere jaren. Er is een vuurwerkverbod, evenals een verbod op carbidschieten. Ook zijn er geen feesten georganiseerd. We kunnen maar met een paar mensen bij elkaar komen, terwijl we zo gewend zijn om dat met groepen vrienden en familie te vieren. Dat is ook echt heel erg jammer, want we hebben zo veel behoefte aan contact met onze familie en vrienden. Maar het kan nu echt nog niet!

Coronamoeheid is zeker geen vrijbrief om je te misdragen, om schade en overlast te veroorzaken. Het kan toch niet zo zijn dat een kleine groep het voor ons allemaal verpest? Verknal het niet voor elkaar en verknal het ook niet voor jezelf. Het kan je een strafblad opleveren. En we zullen als gemeente niet aarzelen om de schade te verhalen. Weet u wie er verantwoordelijk is voor vernielingen of heeft u sterke vermoedens van illegale vuurwerkopslag, neem uw verantwoordelijkheid en meld het bij de politie 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem.

Op dit moment nemen jongeren van Goeree-Overflakkee het tegen elkaar op in het online gametoernooi GO Esports League. Dat kan namelijk wel, maar ook een gezelschapsspel in kleine kring kan. Of volg een oudejaarsconference op tv of het livestreamfestival Goodbye 2020. Of ga gewoon gezellig bijpraten met elkaar. Zie het als een uitdaging om er met een paar mensen thuis een bijzondere avond van te maken.

De beperkingen zijn en blijven helaas hard nodig. We zien dat de druk op de zorg te hoog is. Bij het Van Weel Bethesda Ziekenhuis is afgelopen maandag de planbare reguliere zorg gestaakt. Het gaat dan om zorg, voor ons allemaal, die niet per se binnen zes weken noodzakelijk is. Dat heeft voor sommige mensen grote gevolgen, dat willen we toch echt niet? Laten we er samen voor zorgen dat de situatie weer verbetert, door ons aan de regels te houden.

Ik wens u een gezellig, gezond en veilig oud en nieuw toe. Zorg goed voor elkaar en uzelf!"

Met vriendelijke groet,

Ada Grootenboer-Dubbelman