Sommelsdijk - Een nieuwe column van onze burgemeester. Burgemeester Ada Grootenboer-Dubbelman schrijft tweewekelijks een actuele column. Haar column van deze week heet 'Lichtpuntjes'. Ze schrijft: "Dit jaar valt me de kerstverlichting aan de huizen en bij winkels extra op. Is het u ook opgevallen? Op D’n Diek in Middelharnis en in het centrum van Ouddorp vormen de lampjes bijvoorbeeld een mooi schouwspel. Alsof we met zijn allen stilzwijgend besloten hebben dat we extra lichtpuntjes nodig hebben...." Lees hieronder de hele column.

Column burgemeester: 'Lichtpuntjes'

"De kortste dag komt er aan: maandag 21 december 2020. De tijd tussen zonsopkomst en zonsondergang is dan ‘slechts’ 7 uur en 47 minuten. Om 8:48 gaat de zon op, om 16:35 weer onder. Letterlijk de donkerste dag van het jaar.

Dit jaar valt me de kerstverlichting aan de huizen en bij winkels extra op. Is het u ook opgevallen? Op D’n Diek in Middelharnis en in het centrum van Ouddorp vormen de lampjes bijvoorbeeld een mooi schouwspel. Alsof we met zijn allen stilzwijgend besloten hebben dat we extra lichtpuntjes nodig hebben.

Dat is, denk ik, ook zo. Afgelopen woensdag was het de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen. Met de Soroptimistclub Goeree-Overflakkee had ik het voorrecht om het gemeentehuis in een oranje gloed te zetten om zo aandacht te vragen voor al die meisjes en vrouwen die slachtoffer worden van welke vorm van geweld dan ook. Ook de molens en andere gebouwen kleuren tot en met 10 december oranje. Oranje als de dageraad, symbolisch voor een hoopvolle toekomst. Het is voor onze gemeente de eerste keer dat we meededen aan het wereldwijde initiatief Orange the world.

Daar sprak ik ook Arjan Erkel, die als hulpverlener van Artsen zonder Grenzen van 2002 tot 2004 607 dagen lang werd gegijzeld in Dagestan. Hij verbleef grotendeels in een ondergrondse kleine cel. In het donker, alleen, niet wetend wat er zou komen. Inmiddels geeft hij workshops en daarin legt hij de link tussen zijn verschrikkelijke ontvoering en deze coronatijd. Er zijn – hoe verschillend ook - parallellen. Deze situatie doet een beroep op de veerkracht van mensen. Hoe kun je hiermee om leren gaan? Waar haal je je motivatie en inspiratie vandaan?

Want het is een bijzondere tijd, met vooralsnog weinig aanleiding voor versoepeling van de maatregelen. Vanaf vandaag, 1 december, komt daar ook de verplichting voor het dragen van een mondkapje bij voor iedereen van 13 jaar en ouder. In onder andere winkels, musea, restaurants en theaters is het kapje verplicht. Ook bij bushaltes, niet alleen meer in het openbaar vervoer. Voor contactberoepen geldt het voor zowel de klant als de professional. Inmiddels zijn we al behoorlijk aan de mondkapjes gewend. En dat is goed. Het moet voor nu even bij onze vaste routine horen als we weg gaan. Jas en schoenen aan, tas en mondkapje mee.

De coronapandemie zorgt er nog steeds voor dat we niet alles kunnen doen wat we willen. Nee, we zitten niet in een gevangenis van 1,5 bij 2 meter en kunnen zeker meer dan Arjan Erkel tijdens zijn ontvoering. Ik denk dat ook hij lichtpuntjes nodig had om de moed niet te verliezen. Misschien had hij letterlijk zonlicht nodig. Als hij al lichtpuntjes zag, dan zijn ze er voor ons zeker.

Dus laten we om ons heen kijken, zien en ontdekken waar we blij van worden. Het zit zo vaak in kleine dingen. Maak eens een avondwandeling om te kijken naar de mooie versieringen. Geniet van wat wel kan! Ik genoot bijvoorbeeld afgelopen week van de enthousiaste kleuters van de Bosseschool die hun tekeningen voor de Sint kwamen brengen. Zorgmedewerkers genoten ongetwijfeld van het pakketje vanuit het lokale initiatief, Zorgpersoneel Goeree-Overflakkee bedankt, vergezeld van mooie tekeningen van kinderen. Op Hernesseroord, waar helaas veel besmettingen zijn, worden de bewoners blij van de kaarten en andere attenties die ze krijgen. Hartverwarmend! Het is fijn om te weten dat er aan je gedacht wordt, dat je gezien wordt. Want zoals ik al eens eerder schreef: ‘aandacht maakt alles mooier’.

Dus laten we met elkaar kijken hoe we in deze letterlijk donkere dagen van het jaar een lichtpuntje voor een ander kunnen zijn. Zorg goed voor elkaar!"

Met vriendelijke groet,

Ada Grootenboer-Dubbelman