22 november 2020 - De Europese Commissie zal voor de zomer van 2021 een evaluatieverslag uitbrengen over de nieuwe Technische Verordening die een jaar geleden is ingegaan en waar het verbod op pulsvisserij onder valt. Dat meldde Valérie Tankink van de Europese Commissie afgelopen maandag na de presentatie van het ICES-rapport over pulsvisserij in de Visserijcommissie van het Europees Parlement. Lees hieronder meer.

ICES-rapport over pulsvisserij

Voor het eerst sinds de stemming over pulsvisserij stond de vismethode weer op de agenda van de Visserijcommissie.

Maandagmiddag werd de vergadering van de Visserijcommissie gestart met de presentatie van het ICES-advies over pulsvisserij door Mark Dickey-Collas, voorzitter van de adviescommissie van ICES. In zijn presentatie vertelde Dickey-Collas over de onafhankelijkheid van ICES, de onderzoeken die al sinds 2006 zijn uitgevoerd naar pulsvisserij en de resultaten daarvan.

Dickey-Collas vertelde dat ICES-onderzoek uitwijst dat pulsvisserij onder meer selectiever op tong vist, zorgt voor minder ongewenste bijvangst en de impact op het ecosysteem verminderd. Ook vertelde Dickey-Collas dat de kans op letsel bij organismen die blootgesteld worden aan de puls verwaarloosbaar is, dat het bestandsbeheer niet in gevaar wordt gebracht door de pulsvisserij en dat het brandstofverbruik sterk gereduceerd wordt door gebruik van het pulstuig.

>> Lees onder deze link meer over het ICES-onderzoek naar pulsvisserij (2020).

Reactie Europarlementariërs

Op de presentatie van ICES-voorzitter Mark Dickey-Collas kwamen reacties van de Europarlementariërs. De Nederlandse parlementariërs in de Visserijcommissie Peter van Dalen (ChristenUnie), Bert-Jan Ruissen (SGP) en Annie Schreijer-Pierik (CDA) spraken met veel enthousiasme over het rapport en drongen aan op heroverweging van het pulsverbod.

Collega’s uit Franse, Spaanse, Ierse en Italiaanse hoek uitten kritiek. Zij verbaasden zich er onder andere over dat er opnieuw in de Visserijcommissie over pulsvisserij gesproken werd. Ze twijfelen aan de onafhankelijkheid van het onderzoek en kunnen elektriciteit en water niet met elkaar rijmen. Daarnaast blijven ze argumenten aanhalen over de hoeveelheid vergunningen en dat Nederland zijn zin door wil drammen. De Nederlandse Vissersbond vindt deze uitingen schokkend. “Er wordt openlijk getwijfeld door de betreffende Europarlementariërs aan het onderzoek en advies van een gerenommeerd wereldwijd wetenschappelijk onderzoeksinstituut. Als gedegen onderzoek niet de basis is van beleidsmakers, wat dan wel?”, aldus Durk van Tuinen van de Nederlandse Vissersbond.

De Spaanse Izaskun Bilbao Barandica lijkt na het ICES-onderzoek meer open te staan voor de pulsvisserij. Zij gaf in de vergadering aan dat er tijdens de stemming in 2018 veel verwarring was gezaaid door tegensprekende argumenten van onder andere NGO’s en de visserijsector.

Uitspraak Europese Commissie

Na de reacties van Europarlementariërs, kwam Valérie Tankink van de Europese Commissie aan het woord. Tankink gaf onder andere antwoord op de vragen van Peter van Dalen en Bert-Jan Ruissen ‘Wat gaat de Europese Commissie doen met dit ICES-rapport?’

Tankink zei in de Visserijcommissie dat de Europese Commissie werkt op basis van het best mogelijke wetenschappelijke advies. “Dat is advies dat ofwel wordt uitgevoerd door ICES of de technische commissie voor de visserij. Wij baseren ons op de adviezen en kijken daar heel aandachtig naar”, aldus Tankink.

De Technische Verordening is al een jaar van kracht. In artikel 31 staat de voorwaarde van de Commissie om verslag uit te brengen over de uitvoering van de nieuwe Technische Verordening. Aan dit verslag wordt momenteel gewerkt en deze zal met vertraging in verband met COVID-19 naar verwachting voor de zomer van 2021 uitkomen. Hierin zal het ICES-rapport onder de loep worden genomen, maar Tankink gaf ook aan dat ze aandacht hebben voor de kritische noten die door onder andere Europarlementariërs bij de vismethode worden geplaatst.

Water aan de lippen

Over een half jaar moeten de laatste kotters hun pulstuigen aan de kant zetten want op 1 juli 2021 is het pulsverbod voor iedereen van kracht. De pulsvissers die in 2019 al gedwongen werden om te stoppen hebben hun heil moeten zoeken in andere visserijen zoals de traditionele visserij met wekkerkettingen. Met flinke tegenzin want de verdiensten zijn ondanks de relatief lage gasoliekosten een stuk lager. Het water staat bij veel kotterbedrijven als gevolg van het pulsverbod aan de lippen. Er moet snel een doorbraak komen. Het pulsverbod moet van tafel want een goed alternatief om tong te vangen is er (nog) niet. De hoop is dus gevestigd op een positieve uitkomst van de Commissie beraadslaging, maar de verwachting is dat dit een lang en moeizaam traject zal worden.

Meer informatie

Neem voor meer informatie contact op met Durk van Tuinen via 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl.