Sommelsdijk - Een nieuwe column van onze burgemeester. Burgemeester Ada Grootenboer-Dubbelman schrijft tweewekelijks een actuele column. Haar column van deze week heet 'Complimenten'. Ze schrijft: "...Ik begrijp uit gesprekken met hen dat ze bijna dagelijks te maken krijgen met scheldpartijen. Dat kan echt niet! Deze lastige tijd is nooit een excuses voor korte lontjes. Dat verdienen deze mensen niet....Het is goed om elkaar af en toe een compliment te geven." Lees hieronder de hele column.

'Complimenten'

"Een compliment is krachtig. Het is goed om elkaar af en toe een compliment te geven. Ik hoorde laatst van een schoolklas waar ze een variant op het spel ‘Wie is de mol?’ spelen. Eén leerling is de mol. Hij of zij is de hele dag ‘stiekem’ extra aardig en deelt (gemeende) complimenten uit. Andere kinderen gaan vervolgens ook extra complimenten uitdelen om zo zelf verdacht te worden. Aan het einde van de dag wordt gekeken wie de kinderen denken dat de mol was.

Ongemerkt ontstaat er zo een fijne sfeer in de klas en zijn kinderen bewust van hoe belangrijk het is om positief met elkaar om te gaan. Ook ervaren ze wat complimenten doen. Dat vind ik mooi. Als gemeente hebben we zo de afgelopen week ruim 450 mantelzorgers een compliment gegeven voor hun inzet. Het mantelzorgcompliment is in de vorm van een cadeaukaart, maar ik denk dat het voor veel mantelzorgers net zo waardevol is dat ze zo worden gezien. Ze krijgen zo tastbaar waardering voor wat ze – vaak onzichtbaar voor de buitenwereld – doen voor hun dierbare.

Vanaf deze plaats wil ik ook een compliment uitdelen aan onze BOA’s. Ik begrijp uit gesprekken met hen dat ze bijna dagelijks te maken krijgen met scheldpartijen. Dat kan echt niet! Deze lastige tijd is nooit een excuses voor korte lontjes. Dat verdienen deze mensen niet. Ze hebben de lastige en soms ondankbare taak om – samen met de politie - ervoor te zorgen dat de coronaregels worden opgevolgd.

Een compliment wil ik ook zeker geven aan de organisaties en individuele inwoners die mooie én verantwoorde acties hebben bedacht voor deze sinterklaasperiode. Dit jaar geen traditionele intocht, maar wel digitale initiatieven zoals het Nieuwe-Tongse Sinterklaasjournaal. En wat te denken van de enthousiaste club achter Happy Stones GO die steentjes beschilderen met sintgerelateerde afbeeldingen, om de vrolijke stenen vervolgens te verspreiden in de straten. Ook hoor ik van speurtochten met gluurpietjes voor de ramen, sintbrievenbussen en van een chocoladespeurtocht rond het winkelcentrum in Ouddorp. Kinderen blij maken, het kan dus ook zonder een fysieke ontmoeting.

De feestmaand december ziet er dit jaar anders uit dan anders. Sinterklaas zonder intochten, waarschijnlijk kerst in een klein groepje, de jaarwisseling zonder vuurwerk. Dat houdt ongetwijfeld voor iedereen teleurstellingen in. De één zal de gezelligheid van de sinterklaasperiode missen, de ander het samenzijn met de familie met kerst en de derde baalt dat het afsteken van vuurwerk dit jaar geen optie is. Maar dat betekent niet dat dit een verloren periode is. Het is nu eenmaal niet anders in deze coronatijd maar er is nog veel wat wel mogelijk is, dat vraagt van ons wat creativiteit en flexibiliteit. Laten we er met elkaar het beste van maken.

Het is helaas nog steeds zo dat corona veel slachtoffers maakt . Er zijn zeker lichtpuntjes als we kijken naar de daling van het aantal ziekenhuisopnames en de ontwikkeling van de vaccins, maar we zijn er zeker nog niet. Dat maakt de uitbraak op de woonlocaties van Hernesseroord van stichting Zuidwester weer pijnlijk duidelijk. Lieve bewoners en zorgmedewerkers, houd vol. We leven met jullie mee!

Ik wil afsluiten met een compliment aan u allen. Ik zie nog steeds dat het overgrote merendeel van de mensen zich inzet om de regels te volgen. Laten we vooral ook in deze periode de kracht van complimenten gebruiken om elkaar een hart onder de riem te steken. We kunnen bovendien met elkaar onze hardwerkende ondernemers het compliment geven dat ze verdienen door lokaal te kopen of een maaltijd bij één van onze horecaondernemers te bestellen. Doen hoor!"

Met vriendelijke groet,

Ada Grootenboer-Dubbelman