Ouddorp - Op zaterdagmorgen 19 september 2020 oefende de brandweer een scenario duinbrand in Ouddorp (Vuurtoren Westhoofd, Groenedijk), in samenwerking met de gemeenten Goeree-Overflakkee en Westvoorne. In totaal deden zeven blusgroepen van Goeree-Overflakkee en Voorne-Putten mee aan de oefening. Ook burgemeester Ada Grootenboer-Dubbelman en duinbrand-specialist Jan Tuns waren bij de oefening aanwezig, deze was niet voor publiek toegankelijk. "Brand in een duingebied is een realistisch scenario. Regelmatig moet de brandweer in onze regio uitrukken voor dit soort risicovolle branden. Droge beplanting, dichte begroeiing en de afwezigheid van waterputten maken duinbrandbestrijding een specialisme dat regelmatig beoefend moet worden." Lees hieronder meer.

Vervolg

Jan Tuns, duinbrand-specialist: “Een groot risico binnen de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond (VRR) is een onbeheersbare duinbrand. Deze kunnen zich voordoen in de hele kuststrook. Denk hierbij aan het duingebied van Hoek van Holland, het Voornes duin op Voorne Putten en 'de Kop van Goeree' op Goeree Overflakkee. Buiten de duingebieden hebben we nog een aantal andere kwetsbare gebieden zoals de Slikken van Flakkee."

Samenwerking

Door met elkaar te trainen en kennis en vaardigheden uit te wisselen in realistisch uitgeschreven oefeningen krijgen de deelnemers de kans om naast hun eigen vaardigheden, ook de onderlinge samenwerking te trainen en leveren zo een belangrijke bijdrage aan de veiligheid in de regio en daarbuiten.

Foto is archieffoto.