Middelharnis - Bijna iedere weekend is het wel ergens raak op ons eiland Goeree-Overflakkee: (meestal jonge) mensen onder invloed, die overlast veroorzaken, maar helaas ook een spoor van vernieling achterlaten. Veel vernielingen in Sommelsdijk en Middelharnis, maar laatst moesten ook zo'n 150 jongeren worden weggestuurd uit de duinen van Ouddorp. Het Oude Raadhuis (dorpskerk) van Middelharnis is een geliefd, idyllisch en mooi plekje onder bewoners en bezoekers van ons eiland om te lopen, maar ook om te bezoeken. "Hier hangt echter tegenwoordig bijna ieder weekend, maar ook doordeweeks jongelui rond." Dit laatste helaas niet in positieve of culturele zin. Het is volgens een getuige "hangjeugd, die vandalisme en vernielingen plegen, maar die ook toeristen intimideren". Lees hieronder verder.

Meedenken- kijken en praten

Er is een nieuwe 'hangplek' bij het Oude Raadhuis van Middelharnis ontstaan doordat jeugd hier, voornamelijk 's avonds en in het weekend, samenkomen. Getuige: "Ze komen al een een tijdje samen achter het Oude Raadhuis in Middelharnis. Als ze weg zijn ligt het er bezaaid met glas. De teksten die verwerkt worden in de graffiti is heel erg qua tekst. ACAB staat voor "all cops are bastards" (vertaling: "alle agenten zijn klootzakken") en de rest van de teksten spreekt voor zich." Inmiddels is het glas opgeruimd, maar uiteraard moet voorkomen worden dat er glas wordt achtergelaten, evenals het aanbrengen van graffiti op muren ed.

Intimidatie toeristen/bezoekers

Ook overdag lijkt het een probleem te worden dat er jongelui rondhangt bij het Oude Raadhuis. Het is zoals gezegd een mooie plek om te bezoeken en zo denken ook de toeristen, gasten vanuit de haven in Middelharnis en andere bezoekers erover. De dorpskerk is regelmatig open voor publiek en dan moet je langs of zelfs door de groep jeugd heen lopen. Daarbij staat er luide muziek aan. Getuige: "...vanmiddag stond er weer een groepje met luide muziek en de toeristen mogen door het groepje heenlopen als ze de kerk van dichtbij willen zien of bezoeken. Kan me voorstellen dat er zijn die omdraaien en het niet aandurven om door zo'n groep te moeten." Het is duidelijk dat de groep een intimiderende uitwerking heeft. Politie houdt bepaalde plekken, vooral in het weekend, in de gaten, maar zegt ook niet "overal" aanwezig te kunnen zijn én "de oren en ogen van alle inwoners van ons eiland nodig te hebben. Denkt, kijkt en praat u/jij mee? "Zorg dat de vernielers zélf de gemaakte schade betalen!"

Getuigenoproep

Heeft u tips, was u of jij getuige of weet je meer hierover? Neem dan contact op via het algemene nummer 0900-8844 of meld anoniem via M, tel. 0800-7000 en zorg dat de vernielers zélf de gemaakte schade betalen.