Landelijk - De Nederlandse Hartstichting geeft tips om je immuunsysteem te versterken: "Een goed immuunsysteem beschermt je tegen virussen. Het gaat ook het virus te lijf als je ziek wordt, en zorgt voor een goed herstel. Houd daarom je afweer op peil door gezond te leven. Dit is extra belangrijk voor kwetsbare ouderen, maar geldt eigenlijk voor iedereen." Lees hieronder verder.

Kwetsbare ouderen extra belangrijk

Kwetsbare ouderen die al andere aandoeningen hebben, lopen meer kans om ernstig ziek te worden van een virus dan gezonde ouderen. Hun afweersysteem is minder goed in staat om een virus te weren en de schade die ontstaat op te vangen.

Bewegen verbetert de afweer

Beweging zet je bloedsomloop extra aan het werk. Als je actief bent maakt je lichaam ook meer cellen aan die belangrijk zijn voor je afweer. Advies: Beweeg minimaal 150 minuten per week. Ga bijvoorbeeld fietsen, wandelen of zwemmen.

Minder ontstekingen

Voldoende beweging helpt ontstekingen tegen te gaan en verbetert de afweer. Dit is belangrijk voor ouderen en mensen met hart- en vaatziekten of diabetes. Zij hebben vaak chronische ontstekingen. Hun afweersysteem staat daardoor continu 'aan' en is uit balans.

Meer vitamine D

Door te bewegen in de buitenlucht maak je vitamine D aan. Vitamine D is onder andere belangrijk voor een goede werking van het immuunsysteem.

Tips voor thuiswerkers

Werk je nu veel thuis? Doe dan tussendoor eens >deze 7 oefeningen voor thuis.

Eet gezond en gevarieerd

Voor een goede weerstand is het nodig om genoeg vitamines, mineralen, eiwitten, koolhydraten, vetten en vezels binnen te krijgen. ​Door genoeg te variëren en gezonde keuzes te maken lukt dit. Lees hieronder de tips voor gezond eten:

  • Kies voor veel groenten, fruit en volkoren graanproducten.
  • Vervang verzadigde vetten zoveel mogelijk door onverzadigde vetten.
  • ​Eet zoveel mogelijk vers en onbewerkt.
  • ​Wees zuinig met verzadigd vet, suiker en zout.
  • Eet eens wat vaker plantaardige producten en wat minder vaak dierlijk voedsel.

Een boost voor je afweer door extra vitamines? Als je gezond en gevarieerd eet krijg je alle vitamines en mineralen voldoende binnen. Dan is het niet nodig om extra producten te kopen voor je afweer. Dus:

  • geen extra multivitamines
  • geen extra vitamine C
  • geen superfoods
  • geen specifieke groenten of fruit

Extra vitamine D is soms nodig voor sommige kwetsbare groepen. Eet voldoende groente en fruit per dag: 250 gram groente en 200 gram fruit. Maak eens een heerlijke zomersalade van lekker veel vers fruit: een echte vitaminebom! > lees hier lekkere en gezonde recepten

Slaap voldoende

Te weinig slaap kan je immuunsysteem verstoren. Langdurig slaapgebrek draagt bij aan chronische ontstekingen. Het verhoogt ook je hongergevoel en kan zo leiden tot overgewicht. Zorg er daarom voor dat je genoeg slaap krijgt. Advies: Voor de meeste volwassenen is 6 tot 9 uur slaap per nacht optimaal.

Minder stress voor meer balans

Langdurige stress verstoort je immuunsysteem en zorgt ervoor dat bepaalde hormonen uit balans raken. Wie veel stress heeft gaat meestal ongezonder leven. Zorg er daarom voor dat je elke dag voldoende voldoende ontspanning inbouwt. Maak tijd voor dingen die je energie geven en zorg voor een goede structuur in je dag. Dat geeft een goed gevoel. > Lees hier meer tips om te ontspannen.

Houd je gewicht gezond

Als je veel overgewicht hebt, kunnen je hormonen en je afweersysteem van slag raken. Dit komt onder andere doordat er in buikvet veel ontstekingsstoffen zitten. Die zorgen ervoor dat het afweersysteem constant 'aan' staat en uit balans raakt.

Advies Wil je afvallen? Ga dan niet voor een crashdieet, maar maak een plan om geleidelijk af te vallen. Zo is de kans groter dat de kilo’s er ook vanaf blijven. > Lees hier tips om af te vallen

Rook niet

Roken onderdrukt delen van het immuunsysteem. De afweer in de longen van mensen die roken werkt minder goed. Daarom hebben rokers meer kans op virusinfecties, zoals corona. Door te stoppen met roken verbetert de afweer van de longen snel. Een betere afweer kan de kans op besmetting met een virus verkleinen. > Lees hier meer over roken en corona

Drink geen of matig alcohol

Alcohol verslechtert het immuunsysteem. Veel en vaak drinken zorgt voor een lagere weerstand en dat maakt vatbaarder voor virusinfecties. Het advies is om geen alcohol te drinken of het te houden bij maximaal 1 glas per dag. > Lees hier meer over alcohol

Goed voor je hart

Deze leefstijltips zijn niet alleen goed voor je afweer, maar je verlaagt hiermee ook je risico op het krijgen van hart- en vaatziekten. > Lees hier meer over gezond leven.

Bron Hartstichting.nl