Middelharnis - Lees hieronder de nieuwe column 'Verwachting' van burgemeester Ada Grootenboer-Dubbelman: "Voor mij als burgemeester – verantwoordelijk voor openbare orde en veiligheid – geeft de versoepeling ook meer ruimte. We zagen de afgelopen tijd hoe moeilijk het is voor onze tieners om die 1,5 meter afstand te houden. Dat was ook voor onze boa’s een zorg. Nu hoeven jongeren tot 18 jaar geen 1,5 meter meer van elkaar te houden...." Lees meer hieronder in 'Verwachting'.

Column burgemeester: 'Verwachting'

Als kleine kinderen bijna jarig zijn is er vaak een heel duidelijk idee wat ze willen hebben. Dat is vaak handig, maar het is ook lastig als de grote wens niet haalbaar is. Je kind verheugt zich erop, de spanning bouwt zich op. En je weet dat als je niet bijstuurt de kans groot is dat de verjaardag een teleurstelling wordt i.p.v. een feestje. Dan probeer je als ouder het enthousiasme wat te temperen, de verwachtingen wat meer in de goede richting te sturen.

Daar moest ik aan denken toen we begin mei van de Rijksoverheid de ‘routekaart’ te horen kregen van de versoepeling van de coronamaatregelen. Stap voor stap. Vanaf 1 juni kon er dit, vanaf 1 juli dat en dan vanaf 1 september weer wat meer. Het gaf houvast in een periode van onduidelijkheid. We wisten wat we konden verwachten. Vorige week bleek dat een groot deel van de versoepelingen al vanaf 1 juli kan plaatsvinden. Een soort cadeautje, want we krijgen wat vrijheid terug. Maar nog steeds met regels, omdat het virus helaas nog niet verdwenen is.

De afgelopen week ben ik bij een aantal ondernemers op bezoek geweest die getroffen zijn door de coronacrisis. De ondernemers van de markt, de horeca, het midden- en kleinbedrijf. Het zijn de ondernemers die ook zeker niet altijd blij met de gemeente waren en met mij als burgemeester misschien ook niet. Het waren geen leuke beslissingen die vanaf maart genomen moesten worden. Het was noodzakelijk om het aantal besmettingen onder controle te krijgen en ik sta er nog steeds 100 procent achter, maar leuk was het zeker niet. Ik was blij dat ik tijdens mijn bezoek uitleg kon geven, maar vooral dat ik kon luisteren naar hun verhalen.

Natuurlijk snap ik hoe ingrijpend het is om als horecaondernemer om half zes op zondagavond 15 maart te horen dat een half uur later je dicht moet. Het was een nieuwe rare situatie, voor ons allemaal. Ik ben onder de indruk van de getoonde veerkracht. Hoe bijvoorbeeld beachclub ’t Gorsje een logistiek netwerk opzette om overal restaurant-waardig eten te bezorgen, hoe Ever Jeans op D’n Diek met ‘private shopping’ probeerde toch omzet te creëren, hoe de marktondernemers zich aanpasten aan de nieuwe situatie. Ik begrijp ook hun zorgen, zeker ook van de ondernemers die momenteel worstelen om overeind te blijven.

Voor mij als burgemeester – verantwoordelijk voor openbare orde en veiligheid – geeft de versoepeling ook meer ruimte. We zagen de afgelopen tijd hoe moeilijk het is voor onze tieners om die 1,5 meter afstand te houden. Dat was ook voor onze boa’s een zorg. Nu hoeven jongeren tot 18 jaar geen 1,5 meter meer van elkaar te houden. Alleen nog van volwassenen. En ook de ‘autoregel’ - drie personen uit verschillende huishoudens mogen niet in dezelfde auto – bleek in de praktijk lastig. Er wordt nu wel nog meer een beroep gedaan op onze eigen verantwoordelijkheid.

Die verantwoordelijkheid vraagt ook dat we ons echt laten testen op corona als er klachten zijn. Zelfs bij een kleine verkoudheid. Als we te lang blijven doorlopen met corona, dan kan het virus snel meer slachtoffers gaan maken. Op Goeree-Overflakkee gaat het nu goed – het aantal besmettingen is laag – maar we zien elders hoe het toch weer mis kan gaan. Ik vraag u dan ook om die verantwoordelijkheid serieus te nemen. Blijf thuis bij klachten, laat u testen. Het is een vervelende test, maar het is minimaal vergeleken met het leed dat u kunt voorkomen.

Op dinsdagavond 30 juni organiseert CuraMare samen met huisartsen een (terug)blik op corona. Naast de specialisten mag ook ik daar aan meewerken en vertellen over de afgelopen periode. Een spannende, verdrietige, onzekere periode. Deze column was voor mij ook een mogelijkheid om u te bemoedigen, op te roepen om vol te houden én te vragen naar elkaar om te zien. Nu met de versoepelingen vanaf 1 juli is voor mij ook het tijdstip aangebroken om te stoppen met de column. Ik verwacht nu dat er met de verdergaande versoepeling wat meer rust komt. Maar laten we met elkaar alert blijven en onze verantwoordelijkheid nemen. Zorg goed voor uzelf en elkaar en geniet van de komende vakantieperiode. Ik hoop dat de komende tijd onze verwachtingen, in positieve zin, overtreffen."

Met vriendelijke groet,

Ada Grootenboer-Dubbelman