Goeree-Overflakkee - Het is warm; dat nodigt uit tot het opzoeken van (verkoeling in het) lokale water. De waterkwaliteit van aangewezen zwemwater moet in Nederland aan kwaliteitsnormen voldoen, en wordt dan ook regelmatig gecontroleerd. "In de wateren rond Goeree-Overflakkee heeft men snel last van Blauwalg, in deze giftige alg kun je beter niet gaan zwemmen (ook je hond niet)." De controles vinden plaats tijdens het zwemseizoen, (van 1 mei) tot en met 30 september. Zwem daarom ook alleen op deze officiële plaatsen. Lees hieronder meer.

Doordat oppervlaktewater onder invloed staat van vele meestal natuurlijke omstandigheden kunnen zich problemen voordoen (bijvoorbeeld door virussen, botulisme, overmatige algengroei, ziekteverwekkende bacteriën en vissterfte). Voldoet het zwemwater niet aan de kwaliteitsnormen, dan wordt zwemmen afgeraden of verboden.

De actuele kwaliteit van het zwemwater bij de officiële zwemplaatsen in de binnenwateren en langs de Noordzee van Nederland kunt u vinden op zwemwater.nl.

Houd i.v.m. de veiligheid ook het volgende in de gaten:

- ga nooit alleen zwemmen

- laat kinderen nooit alleen zwemmen of spelen

- zwem niet in sterk stromend water

- blijf uit de buurt van stuwen, sluizen, gemalen, scheepvaartroutes, vaargeulen en (strek)dammen

- wees in diepe plassen attent op onverwachte koude stromingen

- duik nooit in onbekend (ondiep) of troebel water.

Infonummers zwemwater:

- provincie Zuid-Holland: 0800-9036

- provincie Zeeland: 0115-745100