Sommelsdijk - Ook op deze vrijdag een nieuwe column van Lucas Hartong. Lucas is columnist voor iGOnl, die om de week zijn belevingen en gedachten zal verwoorden in zijn column. Hartong heeft zijn opleidingen afgerond in de journalistiek en theologie en heeft vijf jaar in het Europees Parlement gezeten. De columns van Hartong verschijnen onder de rubriek Overig/Column. Lucas: "De EU die niet door de EU goedgekeurde mondkapjes verspreidt. Veel Kafkaësker kun je het volgens mij niet krijgen. What’s next? De EU die niet door de EU goedgekeurde beademingsapparatuur gaat uitdelen?" Lees hieronder heel de column 'Niet-goedgekeurd'.

Niet-goedgekeurd

"Het blijft een surrealistisch feest met die overheden. Helaas voer genoeg voor ettelijke columns. Het begon afgelopen week met het bericht dat de EU mondkapjes naar de nationale lidstaten in Europa had gestuurd, maar die dingen bleken geen EU-keurmerk te hebben. De EU die niet door de EU goedgekeurde mondkapjes verspreidt. Veel Kafkaësker kun je het volgens mij niet krijgen. What’s next? De EU die niet door de EU goedgekeurde beademingsapparatuur gaat uitdelen? Als het niet om zulke ernstige zaken ging dan bleef je lachen. Materiaal dat je bij een programma als Lubach tegenkomt. Maar eigenlijk is het niets anders dan een totale faal van de EU.

De faal door de EU werd nog overtroffen door het recente bericht in de kranten dat de Nederlandse overheid de richtlijn heeft ingesteld dat wij niet-goedgekeurde mondkapjes in het OV moeten gaan dragen. Een goedgekeurd mondkapje mag niet en wordt beboet. Dat niet alleen. De dappere medewerkers in het OV, die hun leven op het spel zetten om ons te vervoeren van A naar B, moeten ons gaan checken op het aanvullende voorschrift dat je aan het einde van de middag niet met hetzelfde niet-goedgekeurde mondkapje instapt als je die ochtend hebt gebruikt. Met andere woorden: dat wordt heel veel controleren en vragen stellen aan de reizigers. “Mevrouw, ik herken het patroontje in uw kapje. Dit is exact hetzelfde als wat u vanochtend ophad!”

Het opsnorren van zo’n niet-goedgekeurd mondkapje bij de Blokker of automaterialenzaak (dat komt werkelijk voor, ja) is nog een hele kunst. Sommigen hebben hun toevlucht genomen tot het zelf fabriceren ervan, maar ook dat valt niet mee. Mijn vrouw wist te melden dat je dan eerst de naalden van je naaimachine moet steriliseren alvorens te beginnen en zo min mogelijk tijdens het naaiproces het kapje moet aanraken, om het daarna direct in de tas te stoppen. Je moet er dan minimaal een aantal maken, want je hebt er per dag zeker twee nodig. Ik ga er namelijk niet vanuit dat werkgevers tijdelijk een wasmachine op kantoor zetten (naast de koffie-automaat bijvoorbeeld) om eenieder in de gelegenheid te stellen zijn of haar mondkapje te wassen alvorens men de terugreis aanvaardt.

Het boetebeleid op niet-goedgekeurde mondkapjes heeft te maken met het feit dat de baas van ons RIVM niet gelooft in de effectiviteit van mondkapjes. En er waren lange tijd niet voldoende goedgekeurde mondkapjes voor de medische instanties. Die zijn er –na lang wereldwijd zoeken- nu eindelijk wel, inclusief de in eerste instantie ‘vergeten’ verzorgingstehuizen, maar kennelijk wil het RIVM niet dat wij ons in afdoende mate tegen het virus beschermen. Opnieuw: Kafkaëske toestanden. Daar vind ik wel het nodige van. De Italiaanse correspondent van de Volkskrant wist intussen te melden dat men het daar heel anders aanpakt in het OV: “In Italiaanse treinen delen ze geen boetes uit voor het dragen van goede mondkapjes; hier delen ze mondkapjes uit, samen met handschoenen, handzeep en een doekje voor over de hoofdsteun van je stoel”, zo twitterde hij.

Oud-voetballegende Johan Cruyff zei ooit eens dat ‘elk nadeel ze voordeel hep’ en dit dus ook. Vandaar dat opeens bij mij het muntje viel: laat premier Rutte even bellen met Brussel of die niet door de EU goedgekeurde mondkapjes in grote aantallen gratis in ons land kunnen worden bezorgd en uitgedeeld, ten nutte van gebruik in het OV! Je moet een niet goedgekeurd product toch niet zomaar weggooien? Dat hebben we eerder gezien in de casus van de kromme komkommers! Ik voorzie een gouden toekomst voor door de EU afgekeurde producten. Nu nog de politiek aan het verstand peuteren dat het uitdelen van boetes in het OV niet echt bijdraagt aan het zorgvuldig omgaan met de plicht om je burgers te beschermen tegen een virus dat rondwaart. Da’s wat lastiger op te lossen, zo blijkt."

Lucas Hartong.