Middelharnis - "Ruimte nemen, ruimte geven én ruimte delen. Het zijn vaak de voorwaarden die genoemd worden voor een goed en effectief gesprek. Heb de durf om het gesprek aan te gaan, neem verantwoordelijkheid, toon oprechte interesse, luister aandachtig, neem de ander serieus en durf je kwetsbaar op te stellen." Lees hieronder de hele column van burgemeester Ada Grootenboer-Dubbelman: 'Ruimte'.

Vervolg column

"Daar moest ik aan denken toen we deze week de ‘routekaart’ van het kabinet hoorden rond de versoepeling van de maatregelen tegen het coronavirus. Ruimte, verruiming, stap voor stap, van klein naar groot. We krijgen meer ruimte, maar we moeten er wel verstandig mee omgaan. En dat kunnen we! We doen het niet voor niets. Bedenk dat door de eerder getroffen maatregelen de afgelopen periode veel IC-opnames zijn voorkomen, zoals het RIVM meldde. Dat hebben we samen gedaan. Door thuis te blijven, door 1,5 meter afstand te houden, door niet alles te doen wat we normaal doen.

Onderwijs

Deze week gaan veel kinderen na acht weken weer naar school. Met de strikte voorzorgsmaatregelen zal het onwennig zijn, maar het geeft ruimte. Ruimte om gericht kinderen te helpen die extra uitleg bij de lesstof nodig hebben, maar ook ruimte om met de leerlingen samen in gesprek te gaan over deze lastige periode. Fijn! Ook goed om te zien hoe sportverenigingen vol energie weer begonnen zijn met trainingen voor de jeugd.

Extra ruimte geeft ook nieuwe uitdagingen. Na de persconferentie van premier Rutte bleek dat er nog veel vragen leven. We schakelen nu om van ‘blijf zo veel mogelijk thuis’ naar ‘houd afstand’ en ‘vermijd drukte’. Dat is spannend en doet opnieuw een beroep op ons aanpassingsvermogen. Hoe werkt één en ander in de praktijk? Valt iets wel of niet onder een versoepeling? En waarom mag het ene wel en iets anders nog niet? Antwoorden zijn niet altijd simpel, oplossingen niet altijd te geven.

Verantwoordelijkheid

Op veel gebieden wordt deze weken hard gewerkt om op ‘verstandige’ wijze het dagelijkse leven weer door te laten gaan. Plannen worden gemaakt, voorbereidingen getroffen. Denk aan plexiglas schermen, looproutes, een bezoekersmaximum en extra hygiënemaatregelen. Niet alles kan tegelijk. Iedereen heeft hierin ook een eigen verantwoordelijkheid.

Ga je naar D’n Diek of één van de andere winkelgebieden op ons eiland? Of wil je even uitwaaien op het strand of energie kwijt in park of speeltuin? Dat kan, maar neem je verantwoordelijkheid voor jezelf én de medemens. Als het te druk is, ga dan weg. Als er bij de supermarkt staat ‘kom alleen’ neem dan niet je hele gezin mee! Ook al hebben ze allemaal een eigen karretje, het is niet verstandig en sociaal richting de medemens.

Maar ik realiseer me ook dat het lastig is. Het is een zoektocht. De verstandige keuze is niet voor iedereen hetzelfde. De alleenstaande moeder met peuter kan soms niet anders dan met de kleine een boodschap doen. Soms gaat het onbewust even fout bij het aanhouden van de 1,5 meter. Maar laten we met elkaar ons uiterste best doen en de richtlijnen van de overheid en RIVM volgen. Maak de verstandige keuzes, neem verantwoordelijkheid, heb begrip en ga met elkaar een (goed) gesprek hierover aan. Geef elkaar de ruimte!"

Met vriendelijke groet,

Ada Grootenboer-Dubbelman.