15 april 2020, Middelharnis - "Prachtig waren ze. Kleurrijk, vrolijk, symbolen van de lente en de liefde. De bloemen die ik afgelopen vrijdag mocht brengen bij zelfstandige wonende ouderen op ons eiland ademden verbondenheid en positiviteit. En zo voelde het ook." Lees hieronder de gehele column van burgemeester Ada Grootenboer-Dubbelman.

Vervolg column

"Er was zeker afstand, maar er was contact. Ik kon niet binnenkomen en gezellig een kopje koffie meedrinken, gezien de 1,5 meter afstand ben ik nergens verder dan de voortuin gekomen. Maar hoewel dat onwennig was, was het contact zo waardevol. Zwaaiend naar elkaar door het raam, een praatje op ruime afstand. Het lijkt alsof elk contact nu zelfs meer waard is.

Ik denk dat dat ook zo is. We putten hoop uit contact. We moeten het bezoek beperken, maar laten we op andere manieren contact houden met de ouderen, de mensen die eenzaam of ziek zijn en zo met elkaar voor elkaar zorgen. Ik vind het zelf bijvoorbeeld erg jammer dat ik al enige tijd niet meer op bezoek kan bij de jubilarissen. Ik kan niet meer luisteren naar de boeiende levensverhalen of naar de verhalen van echtparen over hoe ze elkaar hebben ontmoet. De komende lintjesregen gaat door, maar ook anders, via videobellen. De mensen die een Koninklijke onderscheiding krijgen – ze weten nog van niets – worden zo toch in het zonnetje gezet. Het vraagt voor familieleden creativiteit om dat – in het geheim – te organiseren. En dat geeft ergens ook een mooie vorm van spanning. Hopelijk is het later dit jaar weer wel mogelijk om elkaar echt te ontmoeten.

Er is, sinds ik de laatste column schreef, weer een week voorbij. De onwerkelijke werkelijkheid lijkt – vreemd genoeg - een beetje te wennen. Ik merk dat er langzaam wat positievere berichten lijken te komen: We zijn op de goede weg. Landelijk lijkt de groei van het aantal besmettingen af te vlakken. Dat geeft hoop. En hoop is nodig in deze tijd. Ik kom daar later nog op terug.

Paasweekend

We hebben net het paasweekend achter de rug. Een weekend waarin heel veel mensen normaal gesproken naar een paasdienst in de kerk gaan, waarin families gezellig samenkomen, samen eten en een gezonde frisse neus wordt gehaald op het strand of in een natuurgebied. Nu ging het allemaal anders, misschien contact op afstand met opa en oma via Facetime, WhatsApp of een telefoontje. Ook een bezoek aan onze agrariërs tijdens ‘Kijk bij de Boer’ op Tweede Paasdag – vaste prik voor veel van onze inwoners - kon helaas niet doorgaan.

Dit weekend was voor mij wel weer spannend. Houden we ons aan de regels? Blijven we zo veel mogelijk thuis? Gebruiken we allemaal ‘ons gezond verstand’? Het motto was (en is): Blijf zo veel mogelijk thuis. Wil je een frisse neus halen, loop een rondje in je dorp, houd de 1,5 meterregel in acht en ga bij voorkeur niet naar het strand of park. En kom je in een groep (drie of meer) terecht, neem dan afstand of ga weg! Houd dat vol, het is van levensbelang!

Doorgaan

Als burgemeester bekijk ik continue hoe het gaat en of aanscherping van de regels nodig is. Zo werden afgelopen week de parkeerterreinen rond de stranden van Ouddorp afgezet en voor campings, recreatieparken en jachthavens is naast recreatief nacht- ook dagverblijf niet meer mogelijk. Dat aanscherpen/aanpassen/alert blijven is nodig en doen we eigenlijk allemaal. In het Van Weel Bethesda-ziekenhuis doen ze dat met de tijdelijke huisartsenpost en landingsplaats voor de helikopter bijvoorbeeld. Als gemeente doen we het ook door de milieustraat in Middelharnis op afspraak open te stellen, oud papier weer op te halen en extra medewerkers in te zetten voor de Tozo-regeling. En ook thuis proberen we zo goed en zo kwaad als het gaat een nieuwe balans te vinden. Als iets niet werkt, verzinnen we wat anders. We gaan door en proberen er samen het beste van te maken.

Boven mijn column vorige week stond de kop ‘Houd vol’. Dit keer vraag ik u hoop te houden. Hoop is zowel het geloof in een betere toekomst als het vermogen om die actief te verwezenlijken. Hoop geeft ons de kracht om verandering tot stand te brengen. We zijn op de goede weg, maar we moeten volhouden en doorgaan. Er ontstaan hele mooie, nieuwe initiatieven en we staan allemaal weer meer bewust stil bij wat echt belangrijk is in ons leven. Een aantal zaken zal blijvend veranderen en we weten dat we na 28 april niet het ‘normale’ leven weer kunnen oppakken. We moeten stap voor stap zoeken naar het nieuwe ‘normaal’. Maar houd vol, houd hoop en houd contact! Want alleen samen komen we deze crisis door."

Met vriendelijke groet,

Ada Grootenboer-Dubbelman.