2 April 2020, Landelijk - De Europese Commissie heeft richtsnoeren opgesteld voor werkenden in zogenaamde essentiële (vitale) beroepen, die voor hun werk ook tijdens de corona-noodmaatregelen de grenzen van lidstaten moeten passeren. Vissers worden specifiek genoemd als essentiële beroepsgroep en dat is goed nieuws. De angst bestond namelijk dat vissers niet meer van en naar hun kotter in het buitenland zouden kunnen reizen. Lidstaten moeten zorgen dat vissers ongehinderd de grens over kunnen, maar er mag wel gecontroleerd worden op gezondheid (koorts). Lees hieronder verder.

Controle op gezondheid

Lidstaten mogen vissers controleren op gezondheid in het kader van COVID-19. Het gaat dan om het meten van de temperatuur om te bepalen of er sprake is van koorts. Dit moet op een wijze gebeuren dat het voertuig niet verlaten hoeft te worden. Een dergelijke check mag slechts één keer per grensovergang worden uitgevoerd en niet vaker dan drie keer per dag. In het geval er koorts wordt vastgesteld, en de grenswachters achten de visser niet in staat om verder te reizen, dan moet hem of haar toegang tot medische hulp worden geboden vergelijkbaar met die in Nederland. Uitgebreide informatie over reizen en COVID-19 maatregelen staat op de website van de Europese Commissie.

Reizen met busjes

De Nederlandse Vissersbond krijgt van vissers de vraag of het is toegestaan om samen in een busje van en naar de kotter te mogen reizen. Immers geldt voor iedereen de nationale richtlijn om minimaal 1,5 meter afstand tot de anderen – die niet tot het huishouden behoort – te houden. Aan boord van kotters is het afstand houden moeilijk. Je zou mogen verwachten dat de bemanning aan boord ook als een huishouden worden beschouwd. Als bij één van de bemanningsleden tijdens de visreis COVID-19 wordt vastgesteld, dan is het niet onwaarschijnlijk dat de gehele bemanning in quarantaine moet. Dat geldt bijvoorbeeld voor de bemanning van de Onderzeeboot Zr. MS Dolfijn, nadat de ziekte daar was vastgesteld. Het is dan ook logisch dat het reizen van en naar de kotter met bemanningsleden in een busje moet kunnen. Maar voor de zekerheid is deze vraag door de visserijsector neergelegd bij de Rijksoverheid. Een antwoord volgt.

Maatregelen op zee

De algemene preventiemaatregelen van het RIVM zijn bekend, zoals: 1,5 meter afstand houden van elkaar, regelmatig handen wassen, hoest en nies in je elleboog, gebruik papieren zakdoekjes en gooi deze na gebruik weg. Die maatregelen gelden in principe ook aan boord. Desondanks kunnen ook opvarenden besmet raken en dan is het belangrijk om het juiste te doen, namelijk:

  1. Isoleren: opvarenden die hoesten, niezen of koorts hebben moeten geïsoleerd worden aan boord. Hij of zij zal in een aparte ruimte aan boord moeten blijven om besmetting van anderen te voorkomen. Patiënt goed in de gaten houden.
  2. Ernstige gevallen: in ernstige gevallen, namelijk als behalve hoesten, niezen of koorts ook een algemeen zieke indruk makend of benauwdheidsklachten optreden, dan contact opnemen met de Radio Medische Dienst. De aanwijzingen van de deskundigen opvolgen.
  3. Opvarende van boord: Op het moment dat een opvarende van boord moet worden gehaald op verdenking van COVID-19 dan moet het schip de visreis afbreken en naar een Nederlandse haven terugkeren voor verdere instructies van de GGD.
  4. Haven: als de opvarende (patiënt) naar de wal moet worden gebracht voor onderzoek en zorg, dan moet de schipper zorgen dat er tijdig een scheepsgezondheidsverklaring (Maritime Declaration of Health of MDoH) aan de havenautoriteiten wordt gestuurd. In het MDoH staat duidelijk vermeld wat de klachten zijn, de maatregelen die getroffen zijn en of er contact is geweest met de Radio Medische Dienst. De Gemeentelijke Gezondheidsdienst (GGD) beoordeelt op basis van het MDoH welke extra maatregelen door de schipper genomen moeten worden. Download hier de MDoH in pdf of een Word-versie van de MDoH.

Verklaring reizen voor vissers

De Nederlandse Vissersbond heeft voor haar leden een verklaring reizen voor vissers in de Engelse taal gemaakt die ze op verzoek aan de buitenlandse autoriteiten kunnen tonen. Mocht u nog niet in het bezit zijn van deze verklaring, neem dan contact op met het secretariaat: secretariaat@vissersbond.nl of T 0527-698151.

Lees voor de laatste update over de coronamaatregelen en visserij de liveblog.