23 maart 2020, Goeree-Overflakkee - Wat zijn de nieuwe en extra maatregelen die de overheid heeft genomen tegen de verdere verspreiding van het coronavirus? En hoe gaan politie en gemeente(n) deze maatregelen handhaven? Maandagavond 23 maart verscheen een nieuwe noodverordening. Deze geldt voor heel Nederland, en dus ook in de regio Rotterdam-Rijnmond. Politie en gemeenten kunnen dan gemakkelijker optreden en boetes uitdelen als maatregelen tegen verspreiding van het coronavirus worden overtreden. Lees hieronder de hoogtepunten uit de persconferentie die 19:00 uur op de televisie te zien was.

Vervolg

De nieuwe maatregelen zijn scherp en gelden tot 1 juni 2020. Iedereen heeft wel gehoord over, of heeft de beelden gezien, met teveel mensen op één plaats het afgelopen weekend. Veel mensen hielden zich aan de regels, maar ook een groep niet. Er is zelfs een groep te noemen, die hierin zich "asociaal" gedragen heeft en zelfs "schijt aan corona-feestjes" heeft georganiseerd, aldus de minister-president. Met de nieuwe verordening die vanavond nog ingaat, kunnen dit soort incidenten in de kiem gesmoord worden, middels het uitdelen van boetes.

Boetes
Als mensen tóch samenscholen en geen 1,5 meter afstand bewaren tot elkaar, kunnen er boetes uitgeschreven worden tot maar liefst 400 euro per persoon. Supermarkten die zich niet aan de afspraken houden kunnen fikse boetes verwachten van zo'n 3000-4000 euro per keer.

Thuis samenkomen
Mensen op visite vragen wordt afgeraden als dit niet nodig is. Kom je toch samen (denk aan condoleren, feestjes e.d.), dan is de max voor het aantal personen 3 per huisgezin, mits er 1,5 meter afstand tot elkaar bewaard kan worden. Heeft één persoon in een huisgezin koorts, dan mag niemand naar buiten en moeten bijvoorbeeld de boodschappen gebracht worden door iemand anders.

Wanneer naar buiten
Het eerste advies luidt: ga niet naar buiten als dat niet nodig is. Alleen voor bijvoorbeeld je werk, de boodschappen, even een luchtje scheppen, noodzakelijk bezoek aan apotheek of anders mag je naar buiten en dat het liefst alleen. Hooguit met twee mensen, maar met gepaste afstand. Buiten kunnen we dus eigenlijk geen groepjes mensen meer tegenkomen, tenzij uit één huisgezin, naar aanleiding van de woorden van de minister.

Samenkomsten verboden tot 1 juni
Er is besloten om, onder andere om alle vieringen die op de agenda staan rondom 4 en 5 mei, geen bijeenkomsten met meerdere mensen toe te staan tot 1 juni 2020. Een rigoureuze maatregel, maar deze moet juist rust bieden, in plaats van onrust om een bijeenkomst (zoals een herdenking of bijv. Bevrijdingsfestival- of concert), niet meer te hoeven organiseren. "Daar is nu geen onzekerheid meer over", aldus de minister vanavond.

Scholen
Op de vraag aan de minister of de scholen ook tot 1 juni gesloten zullen zijn, was zijn antwoord dat daar nog over beslist gaat worden. Voorlopig blijven zij tot en met 6 april dicht op de manier hoe dat nu gebeurd. Scholen hebben een uitzondering op de regel die getroffen is voor het 'niet meer mogen samenkomen, ook met minder dan 100 personen. Nog even afwachten dus wat hierover beslist gaat worden.