Goeree-Overflakkee - Onderwijs, landbouw, visserij, de Tweede Wereldoorlog, archeologie – in het eerste nummer van De Ouwe Waerelt in 2020 is een grote diversiteit aan onderwerpen te vinden. Het blad van historische vereniging De Motte staat op het punt van verschijnen. Lees hieronder meer.

Gevarieerd nummer van De Ouwe Waerelt

"Aan bod komt het kleinste schooltje van het eiland, dat van de Langstraat, waarvoor het doek viel toen het leerlingental uiteindelijk daalde tot slechts vier. De Ouwe Waerelt beschrijft twee eilanders uit de achttiende eeuw, die beiden beschikten over een omvangrijke bibliotheek met soms bijzondere werken. De landbouw uit vroeger tijden komt aan de orde aan de hand van een interview met voormalig landbouwer Braber uit Stad aan ’t Haringvliet.
Uiteraard kon de redactie van het historische tijdschrift niet heen om de viering van 75 jaar vrijheid. Het blad bevat foto’s van de bevrijding en het bevrijdingsfeest in Middelharnis. Tevergeefs wachtte men op de bevrijders van overzee. Op het eiland arriveerden geen Canadezen, maar Nederlandse militairen. Het feest was er zeker niet minder om. Een ander artikel biedt een kijkje in het persoonlijk leven van een Duitse militair die gelegerd was op Goeree-Overflakkee.
Verder is er aandacht voor het scheepstype de hoogaars, wandkunst op Goeree-Overflakkee, archeologie en… het achterhalen van de precieze locatie van de Oude Wereld."

De Ouwe Waerelt is een uitgave van de Historische Vereniging voor Goeree-Overflakkee De Motte. Leden van De Motte ontvangen De Ouwe Waerelt gratis in de bus. Het blad is ook te koop bij het Streekarchief Goeree-Overflakkee en Boekhandel Van der Boom in Sommelsdijk. Lid worden van De Motte kan via de secretaris van de vereniging, Jan Both, telefoon 0187 - 488155, e-mail: j.both@goeree-overflakkee.nl.

Tekst Kees van Rixoort