[video-update] Sommelsdijk - Al meer dan een jaar kunnen bewoners die beperkt zijn door dementie, onder professionele begeleiding gaan zwemmen in zwembad De Meerpaal bij Zuidwester. Om te laten zien hoe mooi het effect is van het warme zwembadwater op de bewoners, en om nog meer mensen hiervoor te enthousiasmeren, is de film 'Zwementie' opgenomen, mede dankzij subsidie van gemeente Goeree-Overflakkee. Zaterdag 7 december 2019 ging de film in woon-zorgcomplex Nieuw Rijsenburgh te Sommelsdijk in première. Om 10:30 uur werd de film gestart door Wethouder B.J. Bruggeman. Lees hieronder meer.

Zwementie

Zwemmen is een fijne manier om te bewegen. Het warme water werkt ontspannend en samen zwemmen is plezierig. Voor bewoners van de woongroepen is het vaak niet meer mogelijk om naar het zwembad te gaan. Terwijl het juist voor hen heerlijk is om even zonder beperkingen te zijn. Voor die bewoners biedt CuraMare de mogelijkheid om onder professionele begeleiding te gaan zwemmen.

Voor wie?
Bewoners die beperkt zijn door dementie. Zij krijgen begeleiding op maat. Voor de één is dit ontspannend drijven, voor de ander een balspel in het water of baantjes trekken.

Waar?
Zwembad ‘De Meerpaal’ van ZuidWester, Dwarsweg 40 in Middelharnis. Het water en de omgevingstemperatuur zijn extra warm, de zwembadvloer kan omhoog en omlaag en er zijn hulp- en drijfmiddelen aanwezig. Incontinentie is geen verhindering om toch het water in te gaan.

Met wie?
Een groep van 5 of 6 bewoners gaat met 1-op-1 begeleiding van bijvoorbeeld een familielid of mantelzorger het zwembad in. Een zorgmedewerker begeleidt het vervoer, het omkleden en de zwemactivteit. Een beweegagoog van ZuidWester is aanwezig voor begeleiding en toezicht op de veiligheid.

Zwemmen en dementie
Ontspannen in het zwembad Er zijn randvoorwaarden:

• De aanwezigheid van bijvoorbeeld een familielid of mantelzorger is onmisbaar. Het biedt herkenning, veiligheid, houvast en structuur voor de cliënt. Als er in het directe netwerk niemand aanwezig is die kan helpen, proberen we een vrijwilliger te zoeken.
• De begeleider biedt hulp bij het omkleden en 1-op-1 begeleiding in het water.

Wanneer?
Ebbe en Vloed, Oude-Tonge: elke vrijdag van 13.00 - 14.00 uur
Nieuw Rijsenburgh, Sommelsdijk: elke woensdag van 18.30 - 19.30 uur
Geldershof, Dirksland: elke vrijdag van 14.00 - 15.00 uur
De Vliedberg, Ouddorp: elke dinsdag van 13.00 - 14.00 uur

Vervoer en kosten
De hele zwemgroep wordt per taxi gehaald en gebracht. Deelname aan het zwemproject is gratis.

Meer informatie en aanmelden

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de EVV’er en dagbestedingscoach van uw locatie. Uw aanmelding voor het zwemproject kan uw EVV’er in behandeling nemen.Bekijk de film zwementie waarin de positieve invloed op cliënten en het waardevolle contact dat de familie er voor terugkrijgt zichtbaar wordt.