Middelharnis - "In 1942 werd er in de synagoge van Middelharnis voor het laatst een dienst gehouden...." De mogelijkheid om vandaag de dag een synagogedienst bij te wonen in Nederland zijn beperkt. Daarom organiseert rabbijn Tamarah Benima in plaatsen waar belangstelling is een open synagogedienst waar iedereen welkom is. Belangstellenden zijn van harte welkom op vrijdagavond 17 januari 2020 in Middelharnis.

Flakkeese Joden weggevoerd

"In 1942 werd er in de synagoge van Middelharnis voor het laatst een dienst gehouden. Op 2 mei 1942 werd het dragen van de Jodenster verplicht en vanaf augustus 1942 werden de eerste Flakkeese Joden weggevoerd naar de vernietigingskampen. De grootste deportatie vond begin november van datzelfde jaar plaats. Met uitzondering van een handvol onderduikers werden alle Joodse inwoners weggevoerd en vermoord."

Welkom bij synagogedienst

De mogelijkheid om vandaag de dag een synagogedienst bij te wonen in Nederland zijn beperkt. Daarom organiseert rabbijn Tamarah Benima in plaatsen waar belangstelling is een open synagogedienst waar iedereen welkom is.

"We nodigen u uit voor een open synagogedienst op vrijdagavond 17 januari 2020. Deze dienst vindt plaats in de Emmaüskerk aan de Koningin Julianaweg 64 te Middelharnis. De 'open synagogedienst' op deze vrijdag, is precies hetzelfde als een vrijdagavonddienst in de synagoge: met gebeden, gezangen, derasja (preek), gebed voor overledenen, etc. Het wordt de aanwezigen gemakkelijk gemaakt om mee te zingen. Hoewel veel van de dienst in het Hebreeuws zal zijn is kennis van het Hebreeuws niet nodig."

De Open synagoge dienst is een gezamenlijk initiatief van de Emmaüskerk met de Exoduskerk in Middelharnis/Sommelsdijk.

De opzet van de avond ziet er als volgt uit:

19.00 uur: Inloop met koffie, thee en lekkernijen

19.30-20.30 uur: Kabbalat Sjabbat-dienst / vrijdagavonddienst

20.30-22.00 uur: Kiddoesj, met zegenen van de Sjabbat, wijn en brood, en lekkernijen en gezelligheid

Aanmelden

Graag wil de organisatie vooraf weten wie dit mee wil maken, want er is een maximum aan het aantal belangstellenden. Mail voor deelname naar grebakker6@hotmail.com of bel via tel. 06 4964 2792.