2 december 2019, Den Bommel - Vrijdagavond 29 november werd in een afgeladen Bommelstee het vierde polderkatern uitgereikt aan Theo Jacobs van boerderij Het Groene Woud aan de Tilsedijk. Schrijver Thomas Ross, geboren in Den Bommel vertelde op uitnodiging van Sociëteit Rethorica over de achtergronden van zijn jeugd en over zijn onlangs uitgebrachte trilogie Voor Koningin en Vaderland en hield na afloop een signeersessie. Lees hieronder het hele verslag.

Vervolg

Hein Mijs, voorzitter van Sociëteit Rethorica luidt de avond in en vertelt over het ontstaan en het doel van de oorspronkelijke rederijkerskamer uit 1550. De huidige leden van de sociëteit zetten zich in voor het bewaren en toegankelijk maken van ons erfgoed. Daar valt ook de agrarische cultuurgeschiedenis onder en met de beoogde zes katernen wordt het hele eiland beschreven. “Bijzonder in dit deel is de aandacht die Wereldoorlog II krijgt. De wijze waarop de landbouwsector de oorlogsperiode heeft doorstaan en hoe de Duitse bezetter boerderijen heeft gesloopt, er noodboerderijen kwamen en na de oorlog de zogeheten wederopbouwboerderijen zijn opgericht.” Daarna leidt Mijs de presentatie van Thomas Ross in.

Thomas Ross heet in werkelijkheid Willem Pieter Hogendoorn (1944). Ross schrijft factie, spannende fictie, gebaseerd op feiten en grondige research. Zijn opus magnum Voor Koningin & Vaderland, is een trilogie over de Tweede Wereldoorlog, die met de recente verschijning van King Kong is gecompleteerd. Vlak voor zijn dood in 2004 haalde prins Bernhard scherp uit naar Ross. Het boek Voor Koningin & Vaderland van Ross, kan worden gelezen als zijn reactie daarop.

Maar Ross is niet alleen een goede schrijver, hij is ook een boeiend verteller. De zaal hangt aan zijn lippen wanneer hij vertelt over zijn vader wachtcommandant P.G. Hogendoorn, die contact had met Leon Jacobs van ’t Groene Woud, de enige nog bewoonde boerderij in het gebied tijdens de inundatie. Jacobs mocht op voorspraak van de wachtcommandant van de Duitse bezetter op het eiland blijven om – zogenaamd - de dijken in de gaten te houden. Maar in de boerderij stond een geheime zender opgesteld voor contact met de geallieerden.
Vader Hogendoorn werd na de oorlog de oprichter van de Nederlandse Centrale Veiligheidsdienst, voorloper van de Binnenlandse Veiligheidsdienst. In die functie was hij direct na de oorlog de ondervrager van Christiaan Lindemans (1912-1946), beter bekend als King Kong, de dubbelagent die de geschiedenis inging als de hoofdverantwoordelijke voor het ‘Verraad van Arnhem’. Wetenswaardigheid voor de lezer: vlak voor zijn dood in 2004 haalde prins Bernhard scherp uit naar thrillerschrijver Tomas Ross. Het boek Voor Koningin & Vaderland van Ross, kan worden gelezen als zijn reactie daarop.

Met de uitgave van het vierde polderkatern, in een serie van zes, heeft de werkgroep onder leiding van Gerbrand Hoek zich wederom overtroffen. In een prettig leesbare bundel, gelardeerd met foto’s, tekeningen en persoonlijke verhalen wordt de geschiedenis verteld van de (voormalige) boerderijen en hofsteden rond Ooltgensplaat en Den Bommel en hun inwoners.

Tekst en foto’s Maria Evers