Goeree-Overflakkee - Digitale criminaliteit is de laatste tijd weer actueel. Er zijn veel vormen van digitale criminaliteit en iedereen kan ermee in aanraking komen. Een brief van de Belastingdienst of het Waterschap dat je moet betalen of een telefonische waarschuwing met de vraag om de openstaande schuld gelijk betalen: trap er niet in en geeft nooit zomaar uw gegevens af! Hieronder leest u de meest voorkomende vormen van oplichting en hoe u kunt voorkomen dat u slachtoffer wordt.

Phishing

U ontvangt een bericht via sms, WhatsApp of email. Daarin staat dat er iets mis is met uw bankgegevens of dat uw bankpas verouderd is of een instantie geld van u krijgt. Criminelen lokken uw vervolgens naar een valse bankwebsite. U wordt verzocht om in te loggen. Op deze manier krijgt de fraudeur de beschikking over uw bankgegevens.

Wat kunt u doen?

Reageer nooit op mails, telefoontjes of sms'jes van banken waarin om uw bankrekeningnummer en pincode wordt gevraagd! Bel bij twijfel met uw bank. En is het niet uw bank, meld deze dan op fraudehelpdesk.nl

Marktplaats

U biedt uw waren te koop aan op de marktplaats. De 'koper'geeft aan dat hij laatst slachtoffer is geworden van oplichting. Hij vraagt u zichzelf te verifiëren door middel van een betaling van €0,01 ( ook € 0,02 en € 0,03 komen voor). Vervolgens stuurt de 'koper' u een betaalverzoek, linkje of URL. Deze lijkt vaak op een legitiem betaalverzoek van Tikkie of banken. Het is echter een phishinglink. Als u hierop klikt, komt u op een iDEAL phishingwebsite. U denkt een betaling te doen. Op het moment van verzenden, krijgt u een foutmelding te zien en wordt u gevraagd het nog een keer te proberen. De 'koper' ziet op dat moment ook uw gegevens en gebruikt ze om in te loggen en betalingen te doen van uw rekeningen.

Hoe kunt u dit voorkomen?

Klik nooit op een betaalverzoek van iemand die u niet kent. Wilt u toch een betaalverzoek gebruiken bij het verkopen van spullen, doe dat dan door gebruik te maken van uw eigen bankomgeving of App. Zeg ook tegen de koper dat deze methode uw voorkeur heeft. Vaak zal een crimineel dan afhaken en geen verdere actie ondernemen. En anders blijft de 'schade' beperkt tot maximaal de overgemaakte eurocent.

WhatsAppfraude

Een vriend, familieleden of andere bekende verstuurt een bericht dat hij dringend financiële hulp nodig heeft. U wordt gevraagd om snel geld over te maken. Als u hieraan meewerkt, volgt er vaak een tweede verzoek. Achteraf blijkt het account van deze persoon gehackt te zijn. De vriend in kwestie is zich van geen kwaad bewust.

Wat kunt u doen?

  • Heeft u een bijlage geopend en u vertrouwt het niet? Laat uw computer,tablet of smartphone controleren op schadelijke software. Daarna kunt u het beste uw wachtwoorden wijzigen. Wacht met internetbankieren tot u zeker weet dat uw computer weer schoon is. Neem voor de zekerheid contact op met uw bank.
  • Heeft u een link naar een (nep) betaalomgeving geklikt en daar uw inloggegevens ingevuld? Neem dan zo snel mogelijk contact op met uw bank!
  • Heeft u alleen op de link geklikt, maar daar geen rekeninggegevens ingevuld? dan is er in principe niets aan de hand. Maar blijf alert.

Meer informatie

Hebt u vragen? Neem dan contact op met de politie via dit contactformulier of kijk op fraudehelpdesk.nl.