Ouddorp - De film 'De Levende Delta' gaat over de ongekende schoonheid van de Oosterschelde en de Grevelingen onder water en zal aanstaande woensdag 27 november 2019 worden vertoond in de Overkant in Ouddorp. Filmmaker Ronald Faber dook twee jaar lang met camera in de Oosterschelde en Grevelingen voor zijn natuurfilm 'De Levende Delta'. "Een wereld van ongekende schoonheid; dat is de Delta onder water." Een film over zeepaardjes, parende sepias, lipvissen, felgekleurde zeedahlias en nog veel meer moois. Maar gevaar ligt op de loer… Lees hieronder meer.

de Levende Delta
Eind oktober was de première op het Wild Life Filmfestival in Rotterdam.
Film maker Faber toont een indruk van de vier jaargetijden in de Oosterschelde en Grevelingen. Daarnaast zocht hij ook hun nachtleven op. Zeker tachtig verschillende dieren- en plantensoorten passeerden zo de afgelopen twee jaar tijdens zo'n honderd duiken de lens van zijn camera.
De Oosterschelde levert de mooiste beelden op. Uitheemse soorten als de Japanse stekelhoorn zijn meegelift met geïmporteerd oesterbroedsel. Zag je het Oost-Aziatische roofslakje vijf jaar geleden slechts sporadisch ter hoogte van Tholen, nu zitten ze vrijwel door de hele Oosterschelde. “Ze planten zich in hoog tempo voort. Die gele eierpakketten zijn haast niet te missen.” De slak boort zich door de schelp van een oester en mossel en zuigt het zo leeg.
Vertrouwde gasten als de sepia en snotolf laten zich daarentegen steeds minder zien. In tegenstelling tot het zeepaardje, dat het juist prima naar z'n zin heeft in de Oosterschelde. En dan is er nog de verzanding, die ook onder water in hoog tempo vorm toeslaat. Faber werkt in zijn film niet naar een duidelijk statement toe. ,,Ik wil niet te belerend zijn. Maar ik trek wel de conclusie dat wij voor deze oude zeearmen moeten blijven zorgen. De mens heeft de boel destijds afgedamd voor z'n eigen veiligheid. Prima, maar dan blijf je ook verantwoordelijk….Hoe is dat gesteld met de Grevelingen?
Deze zeer interessante film van ruim 50 minuten wordt vertoond in de Overkant op woensdag 27 november in de Overkant.

Twee voorstellingen

Er zijn twee voorstellingen; één om 16.00 uur en één om 19.30 uur. Kaartjes á € 6,00 via VVV. 0187-681789. Met gratis koffie en thee (of iets anders voor kinderen).