Oktober 2019, Ouddorp - Center Parcs Port Zélande heeft onlangs het Green Key ‘Goud’-certificaat gekregen. Met deze certificering toont Center Parcs aan dat zij er in dit vakantiepark alles aan doet om het milieu te sparen zonder dat gasten inleveren op comfort en kwaliteit. Hierbij gaat zij een stap verder dan de wet- en regelgeving vereist. De uitreiking van het keurmerk is een belangrijke mijlpaal voor Center Parcs dat al sinds haar oprichting een sterke focus heeft op mens en milieu. Dit park is een van de acht Nederlandse Center Parcs parken die deze certificering gisteren heeft gekregen.

General Manager van het park, Stefan Dubbeling, ontving zijn certificaat uit handen van Erik van Dijk, National Operator van Green Key Nederland. Op Port Zélande wordt naast de vaste verplichtingen van Green Key ook voldaan aan tenminste 43 optionele normen. De vaste en optionele normen zorgen samen voor de gouden certificering. Bij deze normen gaat het bijvoorbeeld om duurzame maatregelen als de toepassing van alternatieve bestrijdingsmiddelen, het aanbieden van biologisch eten in restaurants en supermarkt en een minimaal gebruik van mono-verpakkingen. Ook vallen hieronder de energie- en waterbesparende maatregelen die Center Parcs heeft getroffen in de Aqua Mundo, haar activiteiten om mensen met een achterstand op de arbeidsmarkt te ondersteunen, haar samenwerking met maatschappelijke organisaties als Stichting de Opkikker en de Missing Chapter Foundation en de organisatie van de Kids Climate Conference in samenwerking met WNF Nederland. Zo liggen op het dak van de receptie zonnepanelen en beschikt het park over meerdere insectenhotels en vogelkasten. Een ander voorbeeld is de samenwerking met Staatsbosbeheer die het park heeft. Met deze samenwerking creëert het park onder andere bewustwording bij de gasten over hoe belangrijk de natuur is.

General Manager Stefan Dubbeling ziet het certificaat als erkenning voor de tijd en aandacht die het park al jaren schenkt aan groen, duurzaamheid en maatschappelijke betrokkenheid: ‘’Green Key is een waardering naar het park en haar medewerkers toe. Het betrokken zijn bij de natuur is een aspect dat nooit stopt, na het behalen van de Green Key zullen wij ons dan ook blijven inzetten, want het kan altijd nog beter.”

Het Green Key-programma wordt in Nederland uitgevoerd door de Stichting Keurmerk Milieu, Veiligheid en Kwaliteit. De certificering van Center Parcs laat zien dat zij voldoet aan alle normen die Stichting KMVK heeft gesteld.

Volgens Mark Giethoorn, directeur van Center Parcs Nederland, toont de certificering van Port Zélande aan dat Center Parcs vooruitstrevend is op het gebied van duurzaamheid en maatschappelijke betrokkenheid: “Ik ben er ontzettend trots op dat het park door Green Key met Goud is gecertificeerd. Sinds onze oprichting zetten wij alles op alles om de natuurlijke rijkdom in onze parken te koesteren en te verrijken en tegelijkertijd goed te zijn voor mens, dier en natuur. Deze certificering is een prachtige erkenning voor de vele ‘groene en goede daden’. Het behalen van het hoogst mogelijke niveau van het internationale keurmerk Green Key is een weerspiegeling van de duurzame ambities van Center Parcs.”

“We zijn erg blij dat een toonaangevende speler als Center Parcs zich aansluit bij Green Key. Daarmee laat Center Parcs zien hoe serieus zij mens, klimaat, gastvrijheid en milieubewustzijn neemt. We hebben het park tijdens strenge audits getest en hiermee heeft zij een gouden certificering verdiend”, vertelt Erik van Dijk, National Operator van Green Key Nederland. “Dat is een resultaat waarop Center Parcs enorm trots mag zijn én waarvan al haar gasten en de omgeving van profiteren.”

Uitstekende score op duurzaamheid
Center Parcs voldeed als eerste bedrijf in de recreatiesector al aan de ISO 14001- en 50001-normen. Na de audits voldoet het gecertificeerde park van Center Parcs nu ook aan de strenge normen van Green Key op het gebied van duurzaamheid, milieu en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Hieronder vallen milieunormen als het registreren en besparen op het gebruik van gas, water en elektra en het verminderen van de hoeveelheid (rest)afval. Bovendien scoort het park zeer goed op minstens 43 optionele criteria, waarmee zij voldoet aan de hoogst mogelijk norm.

De certificering geldt niet alleen voor Port Zélande, maar ook Het Heijderbos, De Eemhof, De Huttenheugte, Het Meerdal, De Kempervennen, De Limburgse Peel en Park Zandvoort. Parc Sandur in Drenthe volgt naar verwachting later.